[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Migrarea cardurilor bancare de la banda magnetica la CIP nu este in grafic

23 aprilie 2010

La finele anului 2009, datele centralizate de Asociatia Romana a Bancilor arata ca procesul de convertire EMV era de 25,7% pentru cele 10,6 milioane de carduri de debit si de 26,0% pentru cele 1,5 milioane de carduri de credit.

In privinta infrastructurii de acceptare, din cele 94.293 POS-uri si 9.957 ATM-uri, gradul de convertire EMV al terminalelor (care reprezinta posibilitatea de a accepta cardul cu cip) era de 80.8% si respectiv 98,2%.

Situatia centralizata de NOCASH, pe fiecare banca in parte, cu gradul de trecere la cip al intregului portofoliu (peste 12,1 milioane carduri), arata ca doar 4 emitenti (ATE Bank, ING Bank, Intesa SanPaolo Bank si Royal Bank of Scotland) au incheiat deja procesul in vreme ce o serie de alti 9 emitenti (Banca Romaneasca, Bancpost, Carpatica, Credit Europe Bank, Leumi Bank, Libra Bank, OTP Bank, Romexterra Bank, Volksbank), inca nu au pus in circulatie niciun card cu cip.

In cazul bancilor mari, care au portofolii de peste 1 milion de carduri (BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank), ponderea cardurilor cu cip in total portofoliu de carduri este cuprinsa intre 4% si 65%. In cazul bancilor de dimensiune medie, cu carduri cuprinse intre 100.000 si 1 milion (ING Bank, CEC Bank, Bancpost, Credit Europe Bank, Unicredit, Alpha Bank, OTP Bank, GarantiBank, Royal Bank of Scotland si Piraeus Bank) ponderea este intre zero si 100%.

Pentru bancile de dimensiune mica (sub 100.000 carduri), costurile de migrare reprezinta o problema care a fost rezolvata doar de catre cele care au emis carduri cu cip, inca de la inceput – in general banci de talie foarte mica, unde si proiectul EMV a costat corespunzator. Cele mai multe dintre aceste banci cu portofolii sub 100.000 de carduri, vor lansa carduri cu cip in cel de-al doilea semestru din acest an. Vor exista insa si cazuri de emitenti care nu vor reusi sa lanseze un card cu cip decat in 2011, acestea urmand a fi penalizate de catre schemele de carduri.

Chiar daca sunt banci care apreciaza ca schimbarea portofoliilor de carduri cu banda magnetica se va finaliza in 2012, intrucat se opteaza pentru o schimbare naturala, pe masura ca cardurile expira, majoritatea bancilor – care deja au emis carduri cu cip – crede ca in cursul acestui an va finaliza acest proces.

Motivele pentru care este luata decizia de catre banci sunt dintre cele mai diverse: de la amenzile care vor interveni din partea schemelor de plata – daca nu se conformeaza – si pana la existenta stocurilor de „blank-uri” (carduri cu banda magnetica deja tiparite cu sigla bancii), pe care managementul bancilor nu doreste sa le treaca pe pierderi; prin urmare, se continua emiterea lor iar emiterea cardurilor cu cip va interveni dupa epuizarea efectiva a stocurilor de blank-uri. Aceste stocuri au interveni ca efect al crizei care a determinat un apetit mai redus din partea clientelei si un ritm al emiterii cu mult sub cel asteptat de banca la momentul in care a fost facuta comanda.

Sondajul a fost realizat de catre NOCASH in cursul lunii martie, prin discutii telefonice cu 26 de banci emitente.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?