[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Micşorarea plafonului de plată de la persoane juridice către persoane juridice vizează tranzactii de 10 miliarde de euro. Un comision de 0,1% pentru manipularea acestui numerar înseamnă pentru bănci venituri suplimentare de 10 mil. euro.

6 noiembrie 2023

De la 11 noiembrie a.c. intra in vigoare un pachet de masuri care limiteaza tranzactiile in numerar, Astfel, plafonul de plăţi între persoane juridice se reduce de la 5.000 de lei la 1.000 de lei pe zi pentru o singură persoană juridică şi de la 10.000 de lei la 2.000 de lei pe zi către mai multe persoane juridice.

„Miza micşorării drastice a plafonului de plată de la persoane juridice către persoane juridice se ridică la 10 miliarde de euro. Un comision de 0,1% pentru manipularea acestui cash înseamnă pentru bănci venituri suplimentare de 10 mil. euro.” potrivit calculelor ZF.

Celelalte masuri vizeaza reducerea limitei plăţilor in numerar:

. între persoane fizice, de la 50.000 de lei la 10.000 de lei. Această limită intervine mai ales în cazul vânzărilor de locuinţe între persoane fizice şi vânzărilor de automobile.

. intre persoanele juridice si persoanele fizice, de la 10.000 la 5.000 de lei maxim pe zi, ceea ce afectează plăţile pentru diverse servicii pe care le fac persoanele fizice companiilor, servicii care nu intră în categoria muncii salariate. 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?