MFP anunta ca serviciul electronic de consultare online a situatiei fiscale a fost extins la nivel national pentru persoanele fizice

15 decembrie 2014

Contribuabilii persoane fizice din toata tara isi vor putea verifica electronic propria situatie fiscala, incepand de astazi, 15 decembrie 2014, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice. Anuntul vine la trei luni dupa ce Spatiul Privat Virtual a fost lansat si a functionat ca proiect pilot, initial pentru contribuabilii din Bucuresti si Ilfov.

Pentru a accesa „Spaţiul privat virtual”, persoanele fizice vor trebui sa se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinţa.

In comunicatul MFP nu se precizeaza cum vor intra contribuabilii in posesia credentialelor fara de care accesul la informatiile fiscale este doar teoretic. Singura mentiune este ca: „comunicarea electronica in Spatiul Privat Virtual se face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil”.

Daca aceasta comunicare electronica nu funcționeaza, MFP are alternativa astfel ca persoanele fizice vor avea la dispozitie aceleasi numere ocupate de telefon ale Directiei asistenta contribuabili din cadrul ANAF „pentru a cere explicatii cu privire la obligatiile de plata sau pentru a solicita alte informatii”.

Presupunand ca vor intra cumva, la un moment dat, in posesia credentialelor, contribuabilii vor putea avea acces la urmatoarele informatii privind propria situatie fiscala:
1. Soldul obligatiilor neachitate
2. Decizia de impunere anuala (incepand cu 2013, emisa anul acesta)
3. Nota privind obligatiile de plata, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informatiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online
4. Informatiile cuprinse in declaratia 112 – respectiv sumele declarate de angajator pentru contributiile de asigurari sociale in functie de veniturile realizate.

“Am multumirea ca in timpul mandatului am initiat si pus in aplicare mai multe proiecte de modernizare a administratiei fiscale, de incurajare a interactiunii online dintre fisc si contribuali. Serviciul Spatiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, insa cu multa pricepere si implicare de catre specialistii din MFP si ANAF”, a declarat ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

MFP intentioneaza sa dezvolte proiectul in sensul ca se vor extinde categoriile documentelor si informaţiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credentiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate. Potrivit autoritatilor, serviciul va fi dezvoltat treptat, in baza unui calendar ce urmeaza sa fie finalizat in luna decembrie 2015.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash