Potrivit unui anunt de participare lansat in sistemul electronic de achizitii publice, Metrorex intentioneaza sa plateasca 1,83 milioane de lei fara TVA unei banci comerciale care sa puna in functiune plata calatoriilor cu metroul prin POS la casierii, automate de vanzare cartele si direct la turnichet cu card bancar contactless. In acest contract, nu intra insa si achizitia aparatelor, dupa cum precizeaza Metrorex.
„Metrorex are in vedere modernizarea sistemului de taxare printr-o procedura separata. In acest sens, avem in vedere achizitionarea unor porti de acces care sa aiba incorporate validatoare moderne ce au posibilitatea de acceptare atat a cartelelor magnetice, a cardurilor Mifare compatibile cu cardurile emise de RATB, cat si a cardurilor bancare contactless (tip Paywave, Paypass sau similare).
Tinand cont de aceasta, unul din obiectele prezentei proceduri il constituie selectarea bancii care va asigura integrarea acestor echipamente cu sistemele bancii in scopul asigurarii reconcilierii financiare pentru platile cu card bancar efectuate direct la turnicheti. Echipamentele ce vor fi instalate in portile de acces nu fac obiectul prezentei proceduri”, se mentioneaza in caietul de sarcini aferent contractului de achizitie a serviciilor bancare corespunzatoare activitatii comerciale (plata prin POS la casierii, automate de vanzare cartele si direct la turnichet cu card bancar contactless).
Conform sursei citate, serviciile de instalare si configurare a echipamentelor POS vor fi asigurate pentru locatiile stabilite prin contracte subsecvente. Cantitatea de servicii este corespunzatoare a minim 37 POS-uri din casierii si maxim 70, 37 POS-uri din AVC si maxim 260 si 190 pentru plata direct la turnichet si maxim 950.
Cum functioneaza sistemul de plata
Potrivit Metrorex, serviciile de tranzactionare aferente sistemului de plata prin POS a cartelelor de acces in metrou, pentru plata efectuata prin casierie si prin AVC, ce vor fi achizitionate, trebuie sa includa:
– instalarea si particularizarea echipamentelor de tip POS in toate locatiile
– acceptarea la plata prin intermediul POS a principalelor tipuri de carduri bancare (magnetic stripe, cip, contactless), de credit sau de debit, de tip embosat (cu litere in relief) sau indentat (cu litere gravate)
– durata maxima a unei tranzactii de la momentul cererii si pana la aprobare nu trebuie sa depaseasca o secunda ca viteza de procesare pentru echipamente Ethernet si nu mai mult de trei secunde pentru echipamente GPRS
– functionarea sistemului 24 de ore din 24, 7 tile din 7, fara intermitente de natura comunicatiei intre echipament si banca
– transmiterea zilnica in format digital a extrasului de cont pentru fiecare POS, cu inregistrarea informatiilor obligatorii: numar chitanta, suma, data, ora, minut, comision retinut si cu marcarea tranzactiilor pentru carduri proprii
– servicii de mentenanta, suport tehnic si helpdesk, ce includ si instruirea personalului emitent pentru utilizarea echipamentului si manualele aferente.
Acordul-cadru privind achizitia serviciilor bancare aferente activitatii comerciale (plata prin POS la casierii, automate de vanzare cartele si direct la turnichet cu card bancar contactless) are o durata de patru ani si va fi incheiat cu maxim trei agenti economici. Termenul limita de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 3 noiembrie 2015, procedura de desemnare a castigatorului fiind licitatie deschisa.
Metrorex va inlocui sistemele de taxare si acces la metrou in 41 de statii de pe Magistralele 1, 2 si 3. Proiectul prevede demontarea instalatiilor de taxe care echipeaza in prezent statiile de metrou si dotarea cu instalatii moderne de taxare automata. Valoarea investitiei este estimata la 42 milioane euro.
Sursa: b365.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: