[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Membru CA al BNR, despre proiectul pilot al leului digital: am testat, am inteles. Concluzie: asteptam euro digital.

19 martie 2024

Banca Nationala a Romaniei a derulat un proiect pilot, „cu o echipa mica si resurse limitate”, pentru a intelege ce presupune o moneda digitala emisa de o banca centrala, a declarat in conferinta Future Banking Csaba Balint, Membru in Consiliul de Administratie BNR.

La nivel mondial, 9 din 10 banci centrale sunt in diferite faze de cercetare, dezvoltare si emitere a unei monede digitale. In acest moment, patru banci centrale au emis deja primele CBDC-uri (Central Bank Digital Currency). Este vorba despre Bahamas, Caraibe, Jamaica si Nigeria.

Potrivit BIS (Bank for International Settlement) sunt deja in derulare proiecte pilot atat pe „retail CBDC” cat si pe „wholesale CBDC”, in 24 si respectiv 23 de jurisdictii.

Poate ignora BNR aceste evolutii? Se poate face ca nu vede ce se intampla in lume? Evident nu. Aceasta este si parerea membrului Consiliului de administratie al BNR. Prin urmare, cum se pozitioneaza banca centrala a Romaniei?

BNR are o abordare prudenta, conservatoare. Obiectivul nostru este sa ne familiarizam cu aceste notiuni de baza, sa vedem cum  functioneaza, ce riscuri exista.” spune Csaba Balint.

In acest sens si BNR a derulat un proiect pilot.

Si noi urmarim ce se intampla,” spune Csaba, care mai adauga: „am avut un fel de proiect pilot, de tip demo, cu resurse limitate, pentru a intelege mai bine ce presupune (n.r. o moneda digitala emisa de banca centrala).”

Fara a oferi detalii despre pilot, in ce anume a constat acesta, oficialul BNR a precizat ca „echipa mica implicata a facut pasi inainte; cred ca a fost util pentru a intelege tehnologia din spate.”

In treacat fie spus, este greu de crezut ca se mai pot face pasi inainte avand in vedere ca jumatate din echipa de proiect nu mai exista. Din fericire, biroul de cripto si monede digitale nu a fost desfiintat din organigrama BNR, inca.

De un lucru este ferm convins Csaba, euro digital va aparea inaintea leului digital. De ce? Banca Centrala Europeana „are mai multe resurse„, a explicat reprezentantul BNR.

In viziunea acestuia, Euro digital este „o tehnologie noua care are capacitatea de a rezolva niste probleme vechi sau provocari practice.” De exemplu, „cand nu functioneaza un POS, este bine sa avem si numerar la noi. CBDC-ul ar putea oferi solutii pentru astfel de probleme; poate fi folosita si in situatii in care nu avem semnal sau electricitate, poate functiona si off-line.”

Chiar daca sunt inca multe semne de intrebare, Csaba crede ca este loc pentru toata lumea. „Cel mai probabil va exista un plafon pentru detinerea de euro digital dar nu vor disparea nici numerarul si nici bancile comerciale,” spune acesta.

„Euro digital deschide o noua fereastra care completeaza optiunile pe care le avem. Este bine pentru a avea un sistem (n.r. de plati) mai sigur si cat mai diversificat si pentru a reduce riscul, in contextul geopolitic actual.” – a conluzionat Chaba Balint.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?