[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MasterCard si Visa nu vor pleca din Rusia – schemele nu pot renunta la venituri de peste 400 mil. USD anual – se anunta insa negocieri dificile

23 mai 2014

MasterCard va ramane in Rusia indiferent ce se va intampla, in timp ce Visa spera sa se ajunga la un compromis productiv cu autoritatile din aceasta tara, au declarat vineri reprezentantii celor doua companii, care au propus crearea unui operator comun de plati in aceasta tara, potrivit Mediafax. „Ramanem in Rusia indiferent ce se va intampla”, a afirmat directorul operatiunilor din Rusia ale MasterCard, Ilia Riabi, citat de RIA Novosti.

Directorul general al Visa in Rusia, Andrew Torre, a confirmat la randul sau ca grupul vrea sa continue activitatea in aceasta tara. El a notat ca intalnirea avuta cu oficiali rusi a fost foarte productiva si si-a exprimat speranta ca se va ajunge la un compromis.

Reprezentantii Visa si MasterCard s-au intalnit cu vicepremierul Igor Suvalov si cu ministrul de Finante Anton Siluanov, la un forum international de afaceri care are loc la St. Petersburg.

Visa si MasterCard au anuntat la inceputul acestei saptamani ca evalueaza posibilitatea de a continua operatiunile in Rusia, dupa ce autoritatile au modificat o lege referitoare la sistemul de plati, inasprind reglementarile aplicate activitatii lor pe piata rusa.

Anterior, presedintele Vladimir Putin a promulgat o lege de creare a unui sistem national de plati.
Incepand de la 1 iulie, operatorii straini de sisteme de plati trebuie sa contribuie trimestrial la un cont special al bancii centrale, cu 25% din volumul mediu zilnic al tranzactiilor.

Decizia a fost luata dupa ce Visa si MasterCard au refuzat la sfarsitul lunii martie sa presteze servicii pentru mai multe banci rusesti, in urma sanctiunilor impuse de Statele Unite din cauza conflictului din Ucraina.

Parlamentul rus ar putea sa reduca marimea contributiilor Visa si MasterCard la contul de la banca centrala, a declarat miercuri parlamentarul Anatoli Aksakov.

Ministrul de Finante Siluanov a declarat la randul sau, vineri, ca Visa si MasterCard ar putea infiinta in Rusia un operator propriu de plati.
„Au adresat guvernului o propunere prin care sa se asigure cooperarea cu sistemele de plati din Rusia, crearea unei companii, in urmatorul an si jumatate, care sa apartina exclusiv Visa si MasterCard”, a spus
Siluanov dupa intalnirea cu reprezentantii companiilor.

Riabi, seful MasterCard, a confirmat ca in cursul discutiilor cu Siluanov si Suvalov companiile au sugerat propria lor solutie, care a obtinut acordul preliminar al guvernului.

Schemele de plata au doua mari optiuni: sa plece, ceea ce inseamna sa renunte la 2% din cifra de afaceri, sau sa ramana, caz in care este obligatorie intrarea intr-un proces de negociere. De ce ar negocia guvernul de la Moscova? Pentru simplul fapt ca plecarea celor doi giganti – care detin 95% din platile electronice prin card potrivit Morgan Stanley – ar transmite un semnal foarte prost intregii comunitati internationale a investitorilor: daca Visa si MasterCard nu pot lucra in Rusia, atunci cine altcineva o va putea face?
Miza pentru schemele de plata este pierderea unor venituri care se ridica la peste 400 mil. USD anual. Potrivit datelor Bloomberg, piata din Rusia a generat anul trecut aproximativ 167 mil. USD pentru MasterCard, ceea ce reprezinta aproape 2% din veniturile companiei. Acelasi procent se aplica si in cazul Visa, suma pentru anul trecut fiind insa ceva mai mare, respectiv 236 mil. USD.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?