Mastercard Romania anunta in martie ridicarea limitei la 200 de lei, pentru o tranzactie de plata contactless. Dupa 6 luni, se pare ca doar emitentii cardurilor de masa au implementat recomandarea.

17 septembrie 2020

In 25 martie a.c., Mastercard anunta majorarea limitei pentru o tranzactie de plata contactless in 29 de tari. La acel moment, Romania nu figura printre acele state. Doua zile mai tarziu, era emis un comunicat prin care se preciza ca Romania se alatura si ea celor 29 de state in care se va aplica aceasta schimbare.

De atunci, a trecut o jumatate de an si se pare ca recomandarea Mastercard Romania a fost implementata doar de catre emitentii cardurilor de masa: Edenred, Sodexo si UpRomania, companii care emit exclusiv carduri Mastercard.


Bancile mari, precum BT – liderul pietei – sau BCR, nu au majorat limita, fiind vorba de o recomandare si nu de un mandat. Masura propusa nu a fost implementata nici macar de catre banci care au in portofoliu doar carduri Mastercard, cum este cazul BNP Paribas (fost Cetelem).

De ce a fost posibil la „tichetari”, nu si la banci? Ce se intampla? 

Bancile nu cred ca se va intampla in acest an. „Este complicat. Vorbim de un proces complex pentru a asigura coerenta in piata,” ne-a declarat reprezentantul uneia dintre bancile de top.

Legat de aceasta majorare, reprezentantul unuia dintre emitentii de carduri de masa („tichetari”) ne-a declarat urmatoarele: „mare ne-a fost dezamagirea ca bancile nu au fost foarte dornice sa o faca, asa ca am avut sute de utilizatori care ne-au acuzat pe noi ca nu ne-am respectat promisiunea.”

Era evident inca din martie ca pentru toți partenerii Mastercard va exista o perioadă de tranziție pentru ajustarea limitei la terminale POS. Ramane de vazut cand se va putea asigura o experiență de plată unitară pentru toți posesorii de carduri Mastercard, astfel incat majorarea limitei sa nu ramana doar o promisiune neonorata.

De asemenea, la momentul anuntului majorarii limitei, reprezentantii Mastercard Romania anuntau ca peste noua din 10 tranzacții de plata cu cardul Mastercard sunt contactless, si apreciau ca sunt „foarte aproape de atingerea potențialului maxim”. Cu toate acestea, la ultima conferinta Future Banking de saptamana trecuta, directorul de marketing al Mastercard Romania, Raluca Nicolaescu, a declarat ca 85% dintre platile fizice cu cardul sunt contactless.

Oare ce anume a determinat aceasta scadere de cel putin cinci puncte procentuale in tranzactionarea contactless? In general pandemia a potentat tranzactionarea contactless. Se pare ca in Romania efectul a fost invers, cel putin pe cardurile Mastercard.

Am adresat toate aceste intrebari Mastercard insa pana la publicarea acestei stiri nu am primit niciun raspuns.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?