MasterCard preia Provus – cel mai mare furnizor independent de solutii de plata din Turcia

11 octombrie 2013

Preluarea va consolida capacitatea MasterCard de procesare, si oferta de servicii cu valoarea adaugata in regiune. Sunt vizate tarile cu rate mari de crestere, oferta de servicii fiind axata in special pe segmentele preplatit si plati mobile, atat pentru institutii financiare cat si pentru populatie.

MasterCard a anuntat ca a demarat procedurile pentru preluarea Provus Bilisim Hizmetleri A. S. (“Provus”), tranzactia urmand a se finaliza in ultimul trimestru din 2013, dupa ce va primi avizul autoritatilor de reglementare in domeniu.


Fondata in 2001 si avand sediul central in Istanbul, compania Provus are o baza de clienti ce cuprinde institutii financiare, furnizori de servicii de telecomunicatii si retaileri. Solutiile de plata Provus pentru companii includ procesarea tranzactiilor intre institutia financiara emitenta si cea acceptatoare, solutii pentru segmentul preplatit si servicii de procesare pentru ATM.

Javier Perez, Presedintele MasterCard Europa, a declarat: ”Preluarea Provus ne permite sa crestem prezenta pe segmentul de procesare, in Europa”.

Tunc Dasar, CEO Provus a declarat: ”Anuntul de astazi reprezinta un nou capitol pentru afacerea noastra, care (pana acum n.r.) a furnizat solutii de plata si servicii de procesare, pentru clientii din Turcia. Asteptam cu nerabdare etapa ce va urma, in care vom face parte din familia MasterCard si ne vom concentra pe furnizarea de solutii inovatoare de plata si de procesare, pentru un segment de public si mai mare.”

Termenii acordului nu au fost dezvaluiti.

Tranzactia nu vizeaza si entitatea Provus din Romania, Utku Ogrendil, CEO Provus, precizand:
„Provus Service Provider S.A doreste sa clarifice ca este entitate juridica independenta fata de Provus Bilisim Hizmetleri A. S. si ca nu este implicata in acest proces de achizitie. Mentionam ca, incepand cu anul 2011, Provus Service Provider S.A este detinuta integral de catre Innova Capital, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din Europa Centrala.”

Preluarea Provus Service Provider S.A. (la pachet cu RomCard), de catre Innova Capital, s-a finalizat in ianuarie 2011. De mentionat faptul ca MasterCard nu a depus nicio oferta pentru a participa la preluarea companiei Provus din Romania – desi aceasta – la acel moment – administra o retea de peste 1.500 de unitati ATM si 4.500 de terminale POS, 3 mil. de carduri si procesa peste 3,5 mil. de tranzactii pe luna.

In contextul orientarii MasterCard in regiune catre segmentele de prepaid si plati mobile, preluarea Provus Turcia serveste din plin aceste interese. Aceasta pentru ca unul dintre cei mai importanti clienti ai Provus Turcia este Posta (PTT) care are un portofoliu de peste 5 mil. de carduri, in principal prepaid, si o retea de acceptare formata din 1.500 de ATM-uri si 6.100 de POS-uri. In total reteaua de acceptare gestionata de Provus Turcia se ridica la peste 3.300 de ATM-uri (pentru 9 banci) si peste 20.000 de POS-uri (pentru 10 banci). Cifrele sunt la finalul anului 2012.

De asemenea, compania este un integrator de sisteme mobile de control si acces rapid, solutie pe baza de card implementata in Turcia la nivel national pentru autostrazi si poduri. Cardurile HGS se vand prin intermediul retelei postale din Turcia (4.700 unitati in toata tara), folosind infrastructura Provus Turcia. Cu noile produse, care au inlocuit in 2012 vechiul sistem de control al rovinietei, portofoliul de carduri gestionat de companiei a depasit 12 milioane la finele anului 2012. Cardurile HGS sunt procesate de banci private precum GarantiBank si Isbank.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?