[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MasterCard lanseaza in Romania primul card cu display din UE

1 noiembrie 2011

1 noiembrie 2011 – Dupa Taiwan si Turcia, Romania este a treia tara in care MasterCard lanseaza primul produs mass-market care incorporeaza tehnologia Display Card. In lume mai sunt cateva banci care lanseaza in aceasta perioada acest produs, insa doar la nivel de pilot. In Romania, cardul va fi pus in circulatie peste doua saptamani de catre Credit Europe Bank.

Intr-o prima etapa, cardul va inlocui tokenul pentru ca in ecran va fi afisat codul de autentificare pentru tranzactionarea din aplicatia de online banking. Ulterior, in functie de reactia pietei, in ecranul cardului se vor afisa si alte informatii precum soldul contului.

Credit Europe Bank (CEB) este prima institutie bancara ce ofera acest produs pe piata romaneasca. Cardul, intitulat Credit Europe Net, va avea functiile unui card de debit, precum si ale unui dispozitiv clasic de generare a parolei pentru autentificare in contul de internet banking. Desi CEB are in portofoliu aproximativ jumatate de milion de clienti (persoane fizice si juridice), tinta bancii este emiterea a 10.000 de astfel de carduri la un an de la lansare. Cardurile permit obtinerea datelor de autentificare pentru efectuarea de tranzactii online si integreaza totodata toate functiile de plata ale unui card conventional. Aceasta lansare reprezinta o prima etapa dintr-o serie de produse inovatoare oferite de Credit Europe Bank, care incorporeaza tehnologia cu display pentru autentificarea necesara tranzactiilor electronice.

Fiecare card prezinta un mic ecran si unul sau mai multe butoane sensibile la atingere, pe care utilizatorul le poate folosi pentru a genera informatie (numere si/sau text) pe afisaj. Posesorii de carduri Credit Europe Bank pot genera o parola doar prin simpla apasare a unui buton de pe card. Parola, afisata o singura data, este apoi utilizata pentru a adauga un nivel de securitate suplimentar procedurii de autentificare pentru tranzactii online. Avand in vedere faptul ca parola se schimba la fiecare utilizare, aceasta nu poate fi interceptata sau reutilizata, protejand astfel sistemul de atacuri de tip phishing sau de alta natura.

“Cardurile cu display dezvaluie o noua generatie de inovatii in domeniul cardurilor de plati”, a declarat Fikret Ates, Head of Added Value Solutions la MasterCard Europe. “Aceasta noua tehnologie ofera un nivel complet nou de interactivitate intre utilizator si emitent, aducand beneficii semnificative amandurora.”

“Intr-o perioada cand toate cercetarile noastre de piata arata ca cerintele de control, siguranta si confort sunt prioritare pentru posesorii de carduri, cardul cu display raspunde foarte bine tuturor acestor exigente”, spune Denisa Mateescu, General Manager Romania si Regiunea Balcanilor, MasterCard Europe. “Suntem mandri sa anuntam ca MasterCard si Credit Europe Bank au reusit sa aduca unul dintre primele programe de carduri cu display din lume in Romania, ca o premiera nationala. Noul produs permite posesorilor de carduri sa-si acceseze contul de online banking sigur si comod, fara sa mai fie nevoie de alt dispozitiv. ”

“Noul cardul cu display este un alt produs din seria de inovatii pe care Credit Europe Bank le ofera clientilor din Romania. Prin lansarea acestei noi tehnologii oferite de MasterCard ne continuam strategia de a promova canalele alternative de distributie si de a oferi publicului solutii de generatie urmatoare. Aplicabilitatea largita a cardului, care permite posesorului sa acceseze serviciul de internet banking fara un dispozitiv dedicat, livreaza un nivel ridicat de securitate a serviciilor fara costuri suplimentare. Cardul este totodata mult mai practic in conditiile in care utilizatorii vor folosi un singur dispozitiv in loc de doua cum era necesar anterior”, a declarat Etem Birinci, Vicepresedinte Credit Europe Bank.

Generarea parolei unice pe cardul cu display

Un avantaj al cardului cu display este reprezentata de optiunea autentificarii de la distanta. Folosirea cardului pentru tranzactiile online este in crestere, posesorii solicitand acces extins, control si securitate pentru tranzanctiile si platile online. Posibilitatea de autentificare mobila a cardurilor cu display ofera o siguranta si mai mare, in special pentru posesorii ce realizeaza tranzactii si cumparaturi online. Cardurile cu display ofera clientilor o solutie aditionala de autentificare ce faciliteaza tranzactiile pe baza de SecureCod (cod de securitate) si pot inlocui sau functiona in paralel cu cititoarele CAP (cip de autentificare) oferite de banci posesorilor de carduri in Europa. Cardul cu display este o importanta completare a solutiilor existente de autentificare MasterCard (cititorul CAP, CAP mobil, SMS CAP).

Soldul contului pe cardul cu display

O trasatura atractiva pentru cardul cu display este posibilitatea de a afisa soldul contului pentru cardurile de debit si preplatite. Conceptul a inregistrat scoruri foarte bune in cadrul studiilor realizate in randul clientilor. Conform cercetarilor de piata, 57% dintre cei care au un card de debit ar folosi mai des un card cu functia de afisare a soldului. Exista potential si pentru economisire: studiile in Statele Unite au aratat ca 70% dintre apelurile la call-centere sunt efectuate de la telefoane mobile si 50% sunt solicitari simple, cum ar fi valoarea soldului.

MasterCard cerceteaza de doi ani functionalitatea cardurilor cu afisaj si considera ca aceasta tehnologie a ajuns la un grad de maturitate potrivit pentru a fi folosita. Mai multe produse ale NagraID Security au trecut procesul de aprobare CSI (Card Security and Integrity), demonstrand astfel nivelurile cerute de durabilitate si siguranta, in conformitate cu standardele ISO cerute pentru comercializarea si folosirea sub regulile si standardele brandului MasterCard.

Cardul cu display permite utilizatorilor sa beneficieze de informatiile si de functionalitatea cardului. In viitor, MasterCard impreuna cu utilizatorii sai intentioneaza sa lanseze o gama larga de produse cu display. Viitoarele carduri cu display vor sustine o serie de functii utile precum: generarea parolei dinamice, afisarea soldului, totalul punctelor de loialitate, lista tranzactiilor recente, actualizarea limitei de credit/cheltuiala si suma tranzactiei curente, informatii de transit ticketing, mesaje de marketing transmise de emitator etc.

Compania NagraID Security a fost aleasa de MasterCard datorita calitatii si increderii dovedite de produsele inovative cu display, datorita reputatiei pe piata si experientei in design, dezvoltare si productie. Linia de produse MasterCard cu display este deja disponibila prin partenerii NagraID Security – in cazul Credit Europe Bank fiind vorba despre producatorul turc E-Kart.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?