Mastercard incheie un parteneriat cu trei companii importante din Europa in vederea securizarii ecosistemului open banking

2 iulie 2020

Mastercard extinde colaborarea cu trei companii importante din domeniul financiar, în vederea implementării Mastercard Open Banking Protect, un serviciu menit să protejeze instituțiile financiare împotriva furnizorilor terți neautorizați.

Aion, DiPocket și Modulr sunt noile companii care utilizează soluția Protect, o componentă-cheie din pachetul Mastercard Open Banking SolutionsTM .

Diversitatea partenerilor anunțați acopera o varietate de cazuri în care soluția Protect poate fi utilizată: de la o bancă digitală ale cărei servicii utilizează inteligența artificială (Aion) și un furnizor de tehnologie pentru dispozitive pre-paid (DiPocket), până la o companie  care oferă un serviciu alternativ de plăți pentru tranzacții comerciale (Modulr).

„Toate aceste companii colaborează cu Mastercard prin intermediul Open Banking Protect pentru a-și spori capacitatea de a identifica acțiuni frauduloase în noul ecosistem și, totodată, pentru a-și proteja mult mai bine afacerea și clienții împortiva furnizorilor terți neautorizați,” potrivit comunicatului de presa.

Legislația PSD2 în Europa permite furnizorilor terți să acceseze conturile bancare, cu acordul consumatorului, cu scopul de a furniza noi produse și servicii. Cu toate acestea, instituțiile financiare care dețin acele conturi rămân răspunzătoare, în mod direct, pentru fondurile clienților. Prin urmare, este important ca acestea să verifice cât mai rapid solicitările furnizorilor terți, indiferent dacă au sau nu o relație contractuală cu aceștia, și să dispună, în același timp, de sisteme solide pentru detectarea potențialelor fraude.

Cercetările derulate recent de Mastercard, în rândul instituțiilor financiare din Europa, arată că principala preocupare a acestora este reprezentată de riscul de fraudă și pierderile[1] în contextul unei piețe dificile unde numeroase autorități de reglementare, 31 de autorități competente naționale și până la 90 de prestatori de servicii de încredere calificați fac din verificarea furnizorilor terți o provocare semnificativă pentru instituțiile financiare[2].


[1] 1 Studiul Mastercard „Delivering on the Promises of Open Banking” realizat de Ovum în 2019, pe un eșantion de 40+ instituții financiare din Europa.

[2] Mastercard Open Banking Tracker, Q1 2020 https://www.vocalink.com/news-insights/stories/q1-2020-open-banking-tracker/.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?