[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MasterCard incheie un parteneriat cu CCIR si CECCAR pentru a invata IMM-urile sa aleaga „cel mai eficient mod de a plati”

19 decembrie 2017

Mastercard, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si cu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), lanseaza programul Master Your Card, dedicat sustinerii IMM-urilor din Romania.

Prin intermediul programului Master Your Card, Mastercard impreuna cu CCIR si CECCAR ofera gratuit consultanta participantilor, abordand teme de interes in cadrul unei serii de workshopuri menite sa sprijine IMM-urile.


Programul-pilot s-a desfasurat in lunile octombrie si noiembrie in București si a beneficiat de participarea a peste 200 de antreprenori si experti contabili. Din anul 2018, programul Master Your Card va fi extins la nivel national, astfel ca si antreprenorii din afara Bucurestiului vor putea participa la sesiunile de informare ce le vor permite sa aleaga cele mai bune solutii de crestere a businessului propriu.

Laura Stefan, Manager, Product Sales, Commercial Business Development, Mastercard Romania – „Mastercard considera ca facilitarea accesului la produse si servicii financiare constituie unul dintre principalele beneficii ale progresului tehnologic. Prin programul Master Your Card, pe care il desfasuram impreuna cu partenerii nostri, CCIR si CECCAR, ne dorim sa sprijinim IMM-urile, care sunt motorul economiei romanesti, oferindu-le informatiile de care au nevoie pentru a alege cel mai eficient mod pentru a plati”.

„Am gândit acest parteneriat cu Mastercard ca un sprijin acordat membrilor noștri, astfel încât prin prezentarea de către specialiștii companiei de tehnologie a mecanismelor prin care funcționează plata cu cardul, activitatea experților contabili și a contabililor autorizați, precum și a clienților acestora, să fie eficientizată și aceștia să beneficieze de avantajele pe care tehnologia le aduce. Totodată, gândindu-ne și la prevederile Legii nr. 209/2016 privind introducerea sistemelor moderne de plată – un alt subiect de pe agenda workshopurilor, considerăm că dezbaterile membrilor cu reprezentanții Mastercard vor ajuta în procesul de implementare a legii cash-back. Am început un parteneriat, sperăm noi fructuos, pe care îl vom continua și anul viitor, încercând să cuprindem un segment cât mai mare de experți contabili și contabili autorizați din mai multe județe”, potrivit președintelui Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.

Context

Prin intermediul workshopurilor susținute în cadrul programului Master Your Card, Mastercard oferă consultanță IMM-urilor în contextul intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2017, a legii 209/2016 – legea cash back -, care obligă firmele cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro să deţină POS prin care să permită plata cu cardul. Legea se află la nivel de implementare, normele metodologice fiind încă în curs de adoptare de către Guvern.

Pentru ca procesul implementării legii cash back să fie unul cât mai eficient și mai rapid, Mastercard le-a oferit instituțiilor bancare o derogare până la sfârșitul anului 2016 de la plata costurilor aferente serviciului cash back prin care populaţia să ridice bani de la comercianţi prin intermediul POS-urilor.

Tot în spiritul incluziunii financiare reprezentate de legea cash back, Mastercard a încurajat dezvoltarea rețelei de POS-uri și a venit în sprijinul instituțiilor de plată prin subvenționarea unei părți – până la 50% – din costul aferent achiziționării acestor terminale.
Mai mult, în ceea ce privește costurile pentru achiziționarea de POS-uri, acestea nu sunt suportate de către comercianți, ci de către băncile acceptatoare. Legea în vigoare stipulează că nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor și a serviciului de cash back.

Potrivit unui studiu Mastercard despre evoluția preferințelor companiilor privind modalitățile de plată, doar 33% dintre IMM-uri folosesc carduri de business pentru plățile companiei, 20% fac acest lucru doar ocazional, în timp ce 47% dintre firme nu folosesc carduri deloc. Principalele motive pentru care nu fac plățile cu ajutorul unui card de business sunt că nu li s-a oferit niciodată un astfel de card, cardurile de business sunt percepute ca fiind mai scumpe decât cele personale sau că beneficiile cardurilor personale sunt superioare.

Același studiu arată că numerarul este încă modalitatea de plată favorită a IMM-urilor din România, însă, pe măsură ce dimensiunea companiei crește, cash-ul devine tot mai greu de gestionat. Consecința directă este că banii cash sunt din ce în ce mai puțin folosiți de companiile de talie medie, ei rămânând apanajul micro-firmelor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?