[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MasterCard: in 2018, toate POS-urile din Romania vor fi contactless

28 noiembrie 2014

„8-9% dintre terminalele POS sunt contactless dar au fost instalate la comercianti unde 20-25% din incasari sunt pe card”, a declarat Cosmin Vladimirescu, country manager pentru Romania si Moldova, MasterCard Europe, in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia. De asemenea, volumele platilor prin card in aceste locatii detin o pondere de 40% in valoarea totala a platilor efectuate pe card la toti comerciantii din Romania. Reprezentantul MasterCard a mai adaugat ca de la jumatatea anului viitor orice terminal POS instalat trebuie sa fie compatibil PayPass.

Odata cu cresterea retelei de acceptare contactless va creste si gradul de utilizare al cardurilor contactless?
Nu neaparat, pentru ca in piata se manifesta o lipsa de cunoastere si educatie din partea consumatorului. Cel putin aceasta este parerea domnului Florin Gaitanaru, director general Austria Card – companie care produce carduri contactless in Romania, cvasimajoritatea lor plecand la extern.


Bogdan Spuza, director de marketing in BRD, considera ca situatia pe care o avem in prezent, cu lipsa de apetit a romanilorin a tranzactiona cu cardurile contactless, este similara cu ce se intampla in 2000 cand romanii erau departe de a se fi obisnuit sa faca plati prin card. De aceea, reprezentantul BRD spune ca „in cazul produselor noi trebuie sa comunicam mereu”.

Spuza mai crede ca educatia este o chestiune de obisnuinta. „Cu cat mai multe banci vor emite carduri contactless, cu atat aceasta obisnuinta va creste.”

Sigur ca pentru a ajunge la masa critica este nevoie de cat mai multe locatii de acceptare. Este motivul pentru care desi in prezent avem peste 1 mil. de carduri contactless in circulatie, in afara de transportul public nu vezi romani utilizand aceste produse.

Nu intamplator, in cazul BRD, cele mai multe tranzactii contactless sunt la Bucuresti si la Sibiu pentru ca cele doua companii de transport la nivel local au sustinut aceste solutii inovative de plata.

Potrivit reprezentantului MasterCard, rata de adoptie a platilor contactless pentru calatoria cu transportul public este deja de 13% in Sibiu. Insa pentru a crea aceasta obisnuinta MasterCard a subventionat pretul calatoriei, si continua sa o faca, astfel încat, pentru călător, cel mai ieftin este daca plateste cu un card contactless.

Pana in 2018, cand toate POS-urile din piața romaneasca vor fi contactless, portofoliile de carduri contactless vor creste in continuare si este probabil sa detina peste 50% din cardurile bancare aflate acum in circulatie. Migrarea de la magnetic stripe la contactless va fi favorizata si de costurile de emitere, ce vor fi comparabile. Florin Gainataru a precizat ca nu sunt diferente semnificative: „cel mai mare cost pe un plastic este cipul, includerea tehnologiei contactless este nesemnificativa”.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?