[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MasterCard duce platile electronice intr-o tara in care nu se pot primi sau trimite bani

7 septembrie 2012

September 7, 2012 – MasterCard Worlwide este prima retea internationala de plati care acorda licenta de emitere unei banci din Myanmar, moment considerat istoric atat pentru MasterCard cat si pentru sistemul bancar local. Cu o guvernare militara inca din 1962, Birmania este cea mai mare tara din Asia de Sud-Est si o destinatie turistica de vis. Tara are un potential de crestere economica de 5,2% in perioada 2012-2013 potrivit Economist Intelligence Unit.

Sosirile internationale pe aeroport au crescut cu 63% intre 2009 si 2010, si cu 32% intre 2010 si 2011. In cifre absolute, sosirile internationale s-au dublat in numai trei ani, de la de la 100.439 in 2009 la 216.861 in 2011, potrivit statisticilor oficiale din Myanmar. Acest potential turistic este cel care a atras atentia MasterCard chiar daca tara este mult ramasa in urma din punct de vedere al integrarii sistemului bancar local cu cel mondial.

Insusi Vicky Bindra, presedinte Asia/Pacific, Orientul Mijlociu si Africa – MasterCard Worldwide, recunostea ca „platile electronice vor fi cruciale in a ajuta Myanmar sa se conecteze la economia globala, contribuind astfel la dezvoltarea afacerilor si la o viata mai buna pentru cetatenii sai prin intermediul accesului la servicii financiare („financial inclusion”). „Emiterea si acceptarea cardurilor MasterCard in tara reprezinta un pas urias inainte („huge step forward”) pentru sectorul bancar din Myanmar”, a mai precizat Bindra.

Se pune intrebarea cum era inainte de venirea MasterCard?

Intr-un forum de discutii pe site-ul www.imperatortravel.ro, Florin, care are o firma de consultanta in Maynmar, facea urmatoarele comentarii in 25 iunie a.c.: „In ultima perioada preturile pentru turisti au explodat, capacitatea de cazare in hoteluri este limitata iar cererea este foarte mare. Foarte important in Myanmar este sa aveti numai bani CASH, sa fie noi si neindoiti. Datorita embargoului, bancile din Myanmar nu sunt conectate la sistemul international si nu se pot primi sau trimite bani. In ultima perioada au aparut ceva bancomate in Yangon dar pot fi folosite numai de posesori de carduri locale”.

Din punct de vedere tehnologic, deficientele sistemului bancar local nu reprezinta singurul handicap al tarii pentru dezvoltarea platilor electronice. In Myanmar, stat cu o populatie de peste 60 de milioane de oameni, doar in jur de un milion de persoane se pot bucura de conexiuni la telefonie mobilă si doar aproximativ 400.000 de persoane au acces la Internet. Cu o rata de penetrare a telefoniei mobile de sub 2% din populatie, Myanmar este, probabil, cea mai putin dezvoltata piata de servicii de telecomunicatii din lume, potrivit companiei Ericsson. Astazi, 60% din populaţia lumii are un telefon mobil.

In acest context nu mai surprinde sosirea atat de tarzie a schemelor internationale de plata in aceasta tara.

Birmania, numita si Uniunea Myanmar, este localizată intre Bangladesh si Thailanda, avand la nord China si India la nord-vest, cu litoral la Golful Bengal si Marea Andaman. Tara are o suprafata totala de 678.500 km2, din care aproape jumatate sunt paduri.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?