[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Mastercard despre nivelul de cash din economie: în prezent circa 80% din totalul plăţilor retail se face in numerar, fata de 14% in 2016

3 iulie 2023

Nivelul numerarului din economie este încă destul de mare, dar există o tendinta de creştere accelerată pentru plăţile electronice. In mediul urban sunt putine locuri unde consumatorii nu pot plati cu cardul. In zona rurala insa, „mai este mult de lucru”, potrivit Mastercard.

Cash-ul încă înseamnă aproa­pe 80% din consumul privat. Este un nivel foarte ridicat. Croaţia, spre exem­plu, are cam de două ori mai multe plăţi electronice decât noi. Nivelul cash-ului din economie este încă destul de mare, dar există un trend de creşte­re accelerată pentru plă­ţile electronice. Avem doar 20% plăţi electronice. Însă, acum şapte ani aveam 14%. Se fac paşi, dar nu se poate schimba totul peste noapte. Im­portant este că acum există ac­cep­tare“, a spus Cosmin Vladimirescu, general manager al Mastercard Ro­mâ­nia & Croaţia, în cadrul emisiunii de business ZF Live.


Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?