[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Marius Morra, CEO Tokero, despre declinul recent din piata cripto: „Nu este vina lui Satoshi Nakamoto sau a blockchainului Bitcoin că a picat FTX și mai nou Silvergate sau Silicon Valley Bank”.

13 martie 2023

Pretul activelor din piata cripto dar si al actiunilor institutiilor bancare la nivel global, au fost din nou in declin saptamana trecuta ca urmare a mai multe anunturi surpriza. Mai intai Silvergate, al doilea creditor ca marime al companiilor din aceasta industrie, a facut public incetarea activitatii.

Cel de-al doilea anunt venea din partea Silicon Valley Bank (SVB), principalul finantator al startup-urilor din domeniul IT in SUA, care a vandut in pierdere active pentru a face rost de lichiditati necesare onorarii retragerii depozitelor de catre clienti („hemoragie” de 42 mld. USD – 24% din depozite – intr-o singura zi!). SVB este si garantul rezervelor Circle, emițătorul stablecoin-ului USDC.

In fine, autorităţile de reglementare din SUA au anunţat ieri că au decis inchiderea Signature Bank, una dintre principalele bănci pentru companiile de criptomonede si al treilea cel mai mare eșec din istoria bancară a SUA (la două zile după ce autoritățile au închis si Silicon Valley Bank).

Declaratia comuna a FED, FDIC si Trezoreriei americane aici

Iata ce spune despre toate acestea Marius Morra, CEO Tokero, platforma de tranzactionare cripto:

„Cum ar fi să dăm vina pe internet că este o tehnologie de 2 lei dacă ar pica Facebook sau Tik Tok? Cele din urmă sunt aplicații și companii construite cu ajutorul tehnologiei internet.

Cam așa este și cu piața crypto. Declinul din ultima perioadă este cauzat de jucători care profită vremelnic de această tehnologie.

Nu este vina lui Satoshi Nakamoto sau a blockchainului Bitcoin că a picat FTX și mai nou Silvergate sau Silicon Valley Bank. Mai ales cea din urmă, care trebuia să fie garant al rezervelor Circle, emițătorul stablecoin-ului USDC.

Vor fi mereu astfel de uscăciuni în orice piață, în același timp, cei care rezistă, se educă și construiesc în bear market, vor fi campionii bull-marketurilor următoare. Vorbesc la plural pentru că e bine să gândim pe perioade mai lungi, să ne îndepărtăm de zgomot și să nu mai gândim doar pentru azi și mâine.”

Evolutia pietei activelor digitale va fi analizata la editia de primavara a conferintei internationale Banking 4.0, probabil cel mai relevant eveniment de fintech & digital banking din sud-estul Europei.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?