[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Marius Costin, PayU Romania: „In Romania, doar aproximativ 7% utilizeaza un instrument de plata digital bancar” – chiar si asa, retailul online va fi de 2 mld. USD in 2016

15 septembrie 2016

Piaţa comerţului electronic din România este în ascensiune, iar retailul online (e-tail) va ajunge la 2 mld. dolari in anul calendaristic 2016 (ianuarie-decembrie), fata de 1,6 mld. dolari in 2015. Daca la acesta se adauga plata de facturi si o serie de alte servicii, gen asigurari, platite prin intermediul instrumentelor electronice, atunci piata de ecommerce va atinge 2,6-2,7 miliarde de dolari la finalul acestui an, a declarat Marius Costin (foto), country manager PayU România, invitat la emisiunea ZF Live.

„Până în decembrie 2015 plata facturilor nu a fost un domeniu foarte dinamic, pentru că preţurile de tranzacţionare în online au fost destul de ridicate, iar marii facturieri îşi doreau un cost scăzut pentru încasarea facturilor, prin urmare nu au încurajat aşa de mult această zonă.“

Costin mai adaugă cu privire la acest sector că începând cu luna decembrie a anului trecut rata de interchange a scăzut, ca şi comisioanele, iar astăzi plata în online este competitivă şi comparabilă cu oricare alt canal de încasare.

Din totalul facturilor, doar 0,2% se achită prin intermediul unor instrumente de plată electronice, potrivit acestuia. „Asteptarea noastra este sa se duca in 1-2% in acest an. Este primul an cand marii facturieri au o strategie in mediul online dar sunt convins ca in cativa ani facturile platite online vor fi o piata de miliarde.” Depinde si de cat de agresiv vor promova facturierii aceasta modalitate de plata.

„Avem o penetrare foarte scăzută în acest domeniu, chiar dacă gradul de bancarizare al României este destul de rezonabil. Educaţia este principalul factor. In România doar aproximativ 7% din oameni utilizează un instrument de plată digital, fie că vorbim de card, fie că vorbim de internet banking, fata de 25% in Polonia (n.r. unde cash on delivery reprezinta numai 40% fata de 89% in Romania)“, spune Marius Costin. Iar penetrerea creste destul de lent daca ne gandim ca in 2014 procentul pietei locale era de 4%.

Reprezentantul PayU Romania se asteapta ca etail-ul pe piata locala, intr-o varianta pesimista, sa ajunga la 3 mld. dolari pana in 2020. „Daca piata va evolua cum a facut-o in ultimele 6-7 luni, cu siguranta aceasta cifra va fi depasita. Oricum, potentialul anual de crestere ramane la doi digiti.”

Aceasta proiectie tine cont de ce jucatori internationali vor mai intra in Romania si de faptul ca piata va intra intr-un proces de consolidare in care magazinele online mici nu vor mai conta. „Nu cred ca vor mai fi foarte multi jucatori mici. Vor exista cativa jucatori mari dar nu cred ca vom mai avea o piata foarte fragmentata in aceasta zona”.

PayU a procesat in primele 7 luni din 2016 aproximativ 1,3 mld. lei, in crestere cu 68% fata de perioada similara din 2015. In general, media unei plati online a fost de 260 lei in 2015 iar acum este de 320 lei, fata de nici 200 de lei acum doi ani. „Daca vorbim de o tranzactie de plata cu cardul, in rate, media se dubleaza foarte usor”. Aceasta evolutie a cosului de cumparaturi arata ca romanii incep sa aiba incredere in comertul online.

Marius Costin apreciaza ca PayU are o cota de piata in Romania undeva intre 40% si 45%, fiind principalul jucator din platile online chiar si fara micropayments (platile prin sms-uri), la care au renuntat anul trecut.

Sursa: ZF Live

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?