[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Marius Costin CEO PayU Romania: „comertul electronic va genera vanzari de 2,5 mld. USD in 2017, fara plati facturi si asigurari”

6 martie 2017

Comertul electronic pe segmentul retail in 2016 a insemnat volume de 2-2,1 mld. USD iar in 2017 va creste la 2.5 mld. USD. Aici nu sunt incluse platile de facturi, asigurarile si catering-ul. „Cu acestea mai adaugam 1 mld. la totalul pietei.”, a declarat Marius Costin (foto), country manager la PayU.

Anul 2016 a fost unul dintre cei mai agresivi la nivel de crestere pe fondul unor mutatii in piata, atat la nivelul comerciantilor cat si a consumatorilor, care si-au schimbat preferintele. Astfel, IT&C ramane pe primul loc in  dar nu mai creste la fel de agresiv la fel ca in ceilalti ani.

„In zona de etail, avem o nisa pe care am observat-o de Back Friday: mobila, produse cosmetice si vinuri. Daca acum cativa ani reprezenta doar 5% din totalul tranzactiilor, in 2016 a ajuns la 30%.”, spune Costin.

De asemenea, au avut loc mutatii si din perspectiva tehnologiei, terminalele mobile fiind tot mai utilizate in procesul de achizitie.

„Cam 30% dintre platile cu cardul au devenit mobile”, spune Marius Costin. „Cardul a fost intotdeauna starul metodelor de plata din Romania, reprezentand 11% din totalul platilor (n.r. retail) si 95% din metodele de plata digitale. Nu va fi prea curand detronat.”

Printre tendintele acestui inceput de an se detaseaza „comodizarea platilor”, tinand cont de faptul ca sunt din ce in ce  mai multi comercianti online care ofera plati cu un singur click si, mai important de atat, asistam la o tendinta de personalizare.

„Din ce in ce mai multe magazine isi gandesc business-ul pentru a oferi o experienta cat mai personala si mai aproape de ce si-ar dori clientii. Bineinteles, uneori cu succes, alteori cu mai putin succes, insa, per total, aceasta va fi una dintre principalele tendinte la care vom asista anul acesta, in .ro”, puncteaza managerul PayU.

Despre planurile de viitor ale companiei, Costin a precizat doar ca „vom introduce doua noi metode de plata in portofoliu, probabil ca vom avea un comunicat oficial in martie, cel tarziu aprilie”. „Vom sprijini in continuare tokenizarea si plata cu un clic.” a mai precizat oficialul PayU Romania.

Costin este optimist despre cum va evolua piata de comert electronic si crede ca in 2017 vom avea o crestere la fel de agresiva ca anul trecut.

„Port cateva discutii cu jucatori globali care nu aveau in strategia lor zona de online din Romania dar acum si-au reconsiderat pozitia. La aceasta cred ca a contribuit foarte mult si faptul ca avem cea mai mare dinamica din UE. Ceea ce nu este putin lucru iar rezultatele s-au vazut cu preponderenta in 2016 si vor continua. Cred ca si in 2017 vom avea o crestere la fel de agresiva.”

O influenta pozitiva o va avea si legislatia, in special noua Directiva a Serviciilor de Plata (DSP2) care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

„DSP2 o sa aduca o liberalizare a pietei, un mai bun control al autentificarii si cumva omogenizarea modului in care companiile opereaza in zona de plati.”, crede Costin.

Sursa: wall-street.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?