[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Marian Ignat, BCR: „doar 20% dintre clienti folosesc internet banking”

24 februarie 2017

Evoluțiile tehnologice vor schimba radical piața bancară în viitor, iar clienții ar putea să-și deschidă cont la orice bancă doresc sau să obțină un credit doar prin telefonului mobil în 2020, a declarat joi directorul departamentului de Digital Banking în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), Marian Ignat (foto), în cadrul conferinței Digital Banking & Insurance, organizată de revista The Diplomat.

Reprezentantul băncii consideră că schimbările aduse de noile tehnologii, care vor fi implementate în 2020, pot fi vizualizate și în prezent de cei care observă ultimele tendințe din domeniul digitalizării apărute deja în Europa centrală și de vest, scrie News.ro.

”Mă gândesc că în 2020 am putea să deschidem telefonul, să alegem banca la care vrem să ne facem un cont și să facem plăți. Ăsta va fi viitorul. Am putea solicita credit prin telefon, dacă vrem să cumpărăm ceva imediat și nu avem banii”, a spus Ignat.

Bancherul consideră că băncile vor trebui să fie tot mai eficiente în facilitarea procesului de achiziție online, în condițiile în care doar 20% dintre clienți folosesc internet banking, iar potențialul de creștere este mare.

Președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe, că Băncile din România au tehnologia și resursele necesare de a adopta cele mai noi tehnologii din domeniul digital, în contextul în care noile tehnologii vor ajuta sectorul bancar să-și loializeze clienții și vor contribui la reducerea economiei subterane.

Oprescu a subliniat că sectorul bancar românesc înțelege foarte bine avantajele aduse de procesul de digitalizare.

”Avem infrastructura necesară și vrem să fim în prima linie în adoptarea noilor tehnologii. Digitalizarea va duce la o fiscalizare a economiei negre și gri și va ajuta băncile să-și loializeze clienții”, a spus Oprescu, care este și președinte al subsidiarei din România a băncii elene Alpha Bank.

Președintele ARB a avertizat că România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere al performanței măsurate de indexul Digital Economy and Society Index (DESI). Totuși, România faci pași rapizi pentru a recupera decalajul față de celelalte țări.

”Desi suntem pe ultimul loc, suntem in categoria catching up, nu lagging behind. Avem avantajul ca viteza de croaziera este peste media UE”, a explicat Oprescu.

Potrivit DESI, Romania sta bine la capitolul conectivitate, locul 23, dar are probleme in ceea ce priveste utilizarea capitalului uman, locul 27, si utilizarea internetului pentru banking si shopping, locul 28.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?