Majoritatea posesorilor de carduri din Europa nu crede ca numerarul va deveni istorie

25 iunie 2013

Doar 44% dintre utilizatorii de card din Europa sunt convinsi ca, pe fondul inovatiilor tehnologice care apar constant, numerarul va fi in curand de domeniul trecutului. Procentul este si mai mic in randul posesorilor de carduri din tari unde adoptia instrumentelor de plata non-cash este foarte mare in randul populatiei, potrivit unui studiu MasterCard.

Suedia a fost prima tara europeana care a introdus bancnotele in 1661. In prezent, este tara care a mers cel mai mult pe calea eliminarii lor. Numerarul din circulatie reprezinta doar 3% din economia Suediei, fata de 9% in Eurozona si 7% in SUA, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.


In majoritatea oraselor suedeze, autobuzele pentru transportul public nu accepta numerar, biletele fiind preplatite sau cumparate prin SMS. In treacat fie spus, gradul de penetrare al smarphone-urilor in randul populatiei este de peste 50%.

Dintre cele 780 de sucursale ale primelor trei banci din tara, 530 (68%) nu proceseaza numerarul si nici nu fac plati in numerar. Platile fara numerar sunt atat de populare in Suedia incat au fost instalate POS-uri pana si la biserici pentru donatii.

Cu toate ca este tara cu cea mai mare adoptie si utilizare a instrumentelor de plata fara numerar, Suedia este si cea mai sceptica tara din Europa in privinta disparitiei numerarului, procentul celor care cred acest lucru fiind de numai 31% in randul posesorilor de card.

Datele arata ca si Marea Britanie, care este cea mai avansata tara in materie de plati contactless, este si ea sub media europeana, procentul detinatorilor de card care considera ca numerarul va disparea fiind de 38%.

Mai multe detalii gasiti in studiul atasat – „Vara fara numerar – 2013”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?