[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Mai putin de jumatate din companii au o persoana dedicata care supravegheaza securitatea cibernetica. Bugetul de IT alocat pentru securitate cibernetica va creste de la 11% in 2020 la 14% in acest an – studiu

6 ianuarie 2021

Doar o treime dintre companii au implementat politici şi proceduri împotriva atacurilor de securitate cibernetică şi mai puţin de jumătate au o persoană dedicată în cadrul companiei care supraveghează securitatea cibernetică. Patru companii din 10 sunt îngrijorate de posibilitatea ca ar putea fi ţinta unui atac, în timp ce trei din zece companii consideră că este foarte puţin probabil şi, prin urmare, nu sunt preocupate de securitatea cibernetică, arată un studiu al Safetech Innovations, companie românească de securitate informatică, citat de news.ro.

Studiul a mai indicat că 6% dintre companiile chestionate au suferit un atac de securitate cibernetică în perioada cuprinsă între septembrie 2019 şi septembrie 2020. Un sfert dintre companii au reuşit să restabilească sistemul în decurs de o oră de la atac, în timp ce 75% au restaurat sistemul în decurs de o zi.

Una din zece companii s-a confruntat cu un incident de securitate cibernetică în ultimul an, între cele mai importante numărându-se întreruperea sistemelor informatice, încălcarea securităţii datelor personale şi distrugerea sau corupţia datelor.

Victor Gânsac, CEO Safetech Innovations, despre studiul efectuat în legătură cu tendințele și provocările în securitate cibernetică în 2021: „Rezultatele studiului indică în mod clar că managerii români consideră că securitatea cibernetică este o prioritate și un risc semnificativ, totuși foarte puține companii iau măsuri în acest sens.

Mai mult, chiar dacă vedem o creștere a valorii bugetelor alocate securității cibernetice, acestea sunt încă mici și insuficiente în marea majoritate a cazurilor, având în vedere nevoile. Cea mai mare provocare pe care o vedem este percepția că securitatea cibernetică reprezintă un cost fără o rentabilitate imediată a investiției. Recomandăm tuturor managerilor să ia în considerare potențialele pierderi în cazul unui atac cibernetic ca o măsură de asigurare a rentabilității.”

La sondajul cantitativ realizat de MIA Marketing pentru Safetech Innovations au participat 210 companii cu sediul în România. Companiile provin din sectoarele financiar şi bancar, energie, utilităţi, producţie şi retail online.

Sondajul a fost realizat în lunile septembrie şi octombrie 2020 şi include răspunsurile managerilor responsabili în companii cu deciziile legate de investiţii în IT&C precum CEO, ofiţeri şefi de securitate şi manageri IT.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?