[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: „Sunt foarte multe necunoscute in ceea ce priveste moneda digitala”

8 decembrie 2023

Există o diferenţă între active financiare şi bani şi „nu toate activele financiare cum este Bitcoin sau alte monede digitale din cele 8.000 din piaţă sunt bani. Bitcoinul poate să semene mai mult cu un apartament decât cu o monedă oficială.„, a spus recent Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR pe politică monetară, potrivit ZF.

Sunt în lume 11 ţări care au lansat moneda digitală la nivel de banca centrala (central bank digital currency): Anguilla, Bahamas, Jamaica, Nigeria si 7 tari din Estul Caraibelor. Mai mult, un total de 131 de țări, reprezentând 98% din economia globală, explorează acum versiuni digitale ale monedelor lor, cu aproape jumătate în stadii avansate de dezvoltare, pilot sau lansare, potrivit Atlantic Council Tracker.

19 dintre țările G20 sunt acum în stadiu avansat de dezvoltare CBDC. Dintre acestea, 9 țări sunt deja în stadiu pilot. Pilotul Chinei pe CBDC, care ajunge în prezent la 260 de milioane de oameni, este testat în peste 200 de scenarii, dintre care unele includ transportul public, plăți de stimulare și comerțul electronic.

Australia, Thailanda și Rusia intenționează să continue testele pilot. India și Brazilia plănuiesc să se lanseze în 2024. În SUA, progresul în ceea ce privește CBDC cu amănuntul a stagnat. Cu toate acestea, alte bănci din G7, inclusiv Banca Angliei și Banca Japoniei, dezvoltă prototipuri CBDC și consultă sectoarele public și privat cu privire la probleme de confidențialitate și stabilitate financiară.

Inclusiv Banca Centrală Europeană este pe cale să își înceapă pilotul pentru euro digital.

In ciuda acestui progres, „nu este un proces ferm angajat într-o direcţie clară.” – spune Croitoru. „Sunt foarte multe necunoscute în ceea ce priveşte această monedă digitală“, consideră acesta.

O monedă digitală trebuie să aibă o maximă protecţie împotriva încălcării unor libertăţi individuale de către cei care administrează acea platformă şi la consecinţele referitoare la dezintermedierea în formă clasică„, a mai precizat consilierul.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?