[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Loteriile fiscale – o buna oportunitate pentru promovarea platilor prin card

2 februarie 2015

In sedinta de guvern de miercuri a fost aprobata ordonanta privind organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale. Textul supus aprobarii a fost imbunatatit in urma dezbaterilor publice, principalele noutati fiind: extinderea dreptului de participare pentru persoanele de toate varstele (s-a renuntat la pragul minim de varsta de 18 ani) si nerestrictionarea la un singur bon fiscal/extragere/persoana.

Guvernul a decis ca in situatiile in care agentii economici nu elibereaza bon fiscal desi acesta este solicitat de clienti, cumparatorii vor avea dreptul sa beneficieze de respectivele bunuri si servicii fara sa le plateasca. Prevederea se va aplica incepand cu 1 martie 2015.  De asemenea, agentii economici vor avea obligativitatea sa afiseze în locuri vizibile informatii privind acest drept al clientilor.

Potrivit Ordonantei, Loteria bonurilor fiscale se organizeaza lunar si ocazional si va functiona dupa urmatorul mecanism:
* Persoanele fizice solicita si pastreaza bonurile fiscale emise de comercianti;
* Lunar sau de fiecare data cand se organizeaza Loteria, se vor extrage doua numere:
– un numar din intervalul 1-999, reprezentand valoarea bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv TVA;
– un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic (dupa caz) pentru care se organizeaza Loteria bonurilor fiscale.

Pentru a fi considerate castigatoare, bonurile fiscale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa corespunda celor doua criterii mentionate, sa fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care functioneaza in conformitate cu prevederile legale, toate informatiile obligatorii mentionate pe bonuri sa fie lizibile si sa fie emise unei persoane fizice (adica sa nu aiba mentionat niciun cod de înregistrare fiscala a cumparatorului).

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care detin bonuri fiscale ce indeplinesc aceste conditii trebuie sa mearga la orice unitate teritoriala a ANAF sa depuna bonurile in maximum 30 de zile de la data extragerii. Valoarea premiului se stabileste impartind fondul de premiere destinat fiecarei extrageri la numarul de castigatori.

Extragerile vor fi organizate de catre Compania Nationala Loteria Romana S.A si vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare si ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sarbatorilor  de Paste si de Craciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru un interval de cel putin 30 de zile.

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una „ocazionala” si se va desfasura a doua zi de Paste, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei, iar prima extragere lunara pentru anul în curs, este prevazuta pentru luna iulie 2015.

Fata de cele anuntate de guvern, mai pot fi facute cateva precizari suplimentare.
In primul rand, persoanele fizice pot participa la loterie indiferent de modalitatea in care au platit: numerar, tichete de masa sau card.

In al doilea rand, pentru cei care au facut tranzactia de plata prin card, in valoarea si ziua declarate castigatoare, dar care nu mai gasesc bonul fiscal, premiul nu va putea fi revendicat pe baza extrasului de cont.

De asemenea, nu conteaza cine a facut tranzactia de plata prin card in urma careia a rezultat bonul fiscal castigator. Premiul poate fi revendicat de cel care depune bonul la ANAF in 30 de zile de la data extragerii. Simigeriile si patiseriile vor avea in aceasta precizare a legii o mare oportunitate de castig intrucat bonurile fiscale emise pentru un covrig sau o merdenea raman mereu neridicate.

Foarte important, desi nu este prevazut in textul Ordonantei pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, daca doresc, emitentii de carduri vor avea posibilitatea sa anunte numarul de persoane care au efectuat tranzactii de plata prin card in ziua si valoarea declarate castigatoare. Acest lucru poate fi facut si de catre alte entitati pentru membrii lor, cum este cazul schemelor internationale de plata sau al Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO).

Mai mult, din considerente de incurajare a platilor prin card, emitentii pot plusa si sa acorde castigatorilor la loterie bonurilor fiscale sume/premii suplimentare in bani la cele acordate de MFP.

In cursul anului 2014, s-au efectuat peste 220 mil. de tranzactii de plati cu cardul, ceea ce inseamna o medie de 600.000 pe zi. Platile prin card reprezinta in acest moment peste o patrime (7 mld. euro) din volumul de vanzari inregistrat de piata de retail din Romania (estimat la 26 mld. euro). Numărul de tranzactii din retail este insa mult mai mare decat cel intregistrat pe card. Probabil ca vorbim de cel putin 5 mil./zi, care reprezinta tot atatea bonuri fiscale ce pot intra la Loterie.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?