[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Limitarea platilor in numerar intra in vigoare din 9 mai a.c. – comisioanele interbancare suportate de comercianti la plata cu cardul vor fi reduse din mai 2016

10 aprilie 2015

Legea nr. 70/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015 si care se va aplica din 9 mai, introduce obligativitatea efectuarii operatiunilor de incasari si plati exclusiv prin intermediul instrumentelor de plata fara numerar si plafoneaza tranzactiile in numerar efectuate atat de firme, cat si de persoanele fizice. Prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbancare se aplica peste un an, anunta Agerpress.

In chiar primul articol al legii se stipuleaza ca „Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Aceste prevederi nu se aplica Trezoreriei Statului, institutiilor de credit, institutiilor emitente de moneda electronica, institutiilor care presteaza servicii de plata, autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii, institutiilor financiare nebancare si entitatilor care efectueaza operatiuni de schimb valutar, definite potrivit legii, pentru operatiunile specifice activitatii pentru care acestea au fost autorizate, precum si operatorilor din domeniul jocurilor de noroc.

In privinta plafoanelor, firmele vor putea face  tranzactii in numerar in limita a 5.000 RON/zi/persoana dar nu mai mult de 10.000 RON/zi. In cazul incasarilor si platilor in numerar intre persoane fizice, limita este de 50.000 de lei. Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca.

Potrivit Legii, sunt interzise încasarile in numerar, integral sau fragmentate, pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare depaseste 5.000 lei, respectiv 10.000 lei.

De asemenea, sunt limitate incasarile in numerar de la persoane fizice, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de persoana. Fac exceptie incasarile de la persoanele fizice ce pot sa depaseasca acest plafon pentru contracte de vanzare cumparare cu plata in rate.

Limitarea platilor în numerar include si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, cele familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Legea nu vizeaza depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar si nici plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute.

De asemenea, nu este limitata plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului. Plafonul poate fi depasit, conform legii, si pentru retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal.

Totodata, Legea prevede limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit, insa aceasta prevedere intra in vigoare la un an de la publicarea actului normativ.

Potrivit Legii, „Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.”
„Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la comisionul interbancar, comisionul pentru sistemul de plata si procesare, marja acceptantului, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.”

Legea nr. 70/2015 – intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si modificarea OUG nr. 193/2002 – introducerea sistemelor moderne de plata

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?