[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Leul digital si criptomonedele bancilor centrale aduse in discutie la ZF Bankers 2021, dar nu de bancheri

8 iulie 2021

Dincolo de digitalizare si creditare, teme prezente constant in ultmii ani la ZF Bankers, aceasta a doua zi a evenimentului a venit, in sfarsit, cu un suflu nou. S-a vorbit pentru prima oara despre leul digital si utilitatea criptomonedelor emise de bancile centrale, ca solutie ce rezolvă problema fungibilităţii banilor.

Tema nu a fost insa abordata de catre bancheri, care se plang in continuare de costurile ridicate cu reglementarea si conformitatea, chiar daca dobanzile de referinta sunt la minime istorice.

Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii, Deloitte Legal spune ca criptomonedele sunt bune pentru bancile centrale: „S-a vorbit foarte mult despre riscurile criminalităţii legate de criptomonede, ce se pierde din vedere este că, dacă vom avea criptomonede emise de bănci centrale, acolo efectul este invers. Sunt experţi care vorbesc că trasabilitatea transferurilor banilor va fi una mult mai mare decât cea pe care o avem astăzi, adică se rezolvă problema fungibilităţii banilor.

Lucian Todea, cofondator şi CEO, Elrond Network, despre introducerea leului digital: „Există trei abordări posibile pentru un leu digital: există posibilitatea ca banca centrală să înceapă un pilot, ar putea exista o bancă privată şi există şi modalitatea ca acest RON digital să apară fără să fie nevoie de unul dintre aceşti doi actori. E clar că în ordinea în care am enumerat aşa e preferabil, dar există acest concept „algorithmic stable coins“, care pot fi mereu legaţi de valoarea leului şi să înceapă să existe leu digital pe blockchain fără să fie implicată banca centrală sau o bancă privată. Noi credem că va avea un impact incredibil de mare asupra sistemului bancar, dar este clar că orizontul de timp este ceva care rămâne de văzut.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?