Legislatia nationala este in conflict cu cea europeana cu privire la acceptarea semnaturii digitale

5 octombrie 2017

Desi ANAF nu are inca infrastructura de acceptare, deja cinci banci in piata folosesc semnatura digitala calificata, bazandu-se pe simplificarile aduse de regulamentul 910 pe 2014 (eIDAS).

eIDAS a intrat in vigoare ca obligatoriu in 2016 si a adus cateva schimbari majore. Astfel, furnizorii europeni de tehnologie pot emite certificate calificate cata vreme sunt conforme cu cerintele eIDAS si, tinand cont ca este un regulament european, exista obligativitatea ca toate tarile membre sa recunoasca aceste certificate emise de autoritatile de certificare.

In Romania, insa, exista un conflict intre legislatia locala si regulamentul eIDAS. „Avem intrebari de la banci cu privire la ce se intampla daca cineva ajunge in instanta cu o speta de semnatura calificata. Pe ce lege se va judeca? Opinia lor este ca legislatia locala va fi luata in considerare. In Romania poti sa pierzi, pentru ca nu esti in acord cu legislatia nationala, dar castigi la instantele europene. Nu este totusi un caz dorit pentru banci, dar tot mai multe inteleg ca legislatia locala nu are cum sa aiba castig de cauza, pentru ca eIDAS este regulament european”, atrage atentia Adrian Dinculescu, managing director al Namirial Romania.

Sursa: wall-street.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?