Desi ANAF nu are inca infrastructura de acceptare, deja cinci banci in piata folosesc semnatura digitala calificata, bazandu-se pe simplificarile aduse de regulamentul 910 pe 2014 (eIDAS).
eIDAS a intrat in vigoare ca obligatoriu in 2016 si a adus cateva schimbari majore. Astfel, furnizorii europeni de tehnologie pot emite certificate calificate cata vreme sunt conforme cu cerintele eIDAS si, tinand cont ca este un regulament european, exista obligativitatea ca toate tarile membre sa recunoasca aceste certificate emise de autoritatile de certificare.
In Romania, insa, exista un conflict intre legislatia locala si regulamentul eIDAS. „Avem intrebari de la banci cu privire la ce se intampla daca cineva ajunge in instanta cu o speta de semnatura calificata. Pe ce lege se va judeca? Opinia lor este ca legislatia locala va fi luata in considerare. In Romania poti sa pierzi, pentru ca nu esti in acord cu legislatia nationala, dar castigi la instantele europene. Nu este totusi un caz dorit pentru banci, dar tot mai multe inteleg ca legislatia locala nu are cum sa aiba castig de cauza, pentru ca eIDAS este regulament european”, atrage atentia Adrian Dinculescu, managing director al Namirial Romania.
Sursa: wall-street.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: