[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Legea Interoperabilității a fost promulgată de șeful statului! Odată cu implementarea platformei de interoperabilitate, orice serviciu public va arăta ca o cumpărătură online: cateva clicuri si gata.

22 iulie 2022

Presedintele Romaniei a semnat in 20 iulie o serie de decrete printre care si pe cel pentru promulgarea Legii privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate (PL-x 415/28.06.2022).

Avem, începând de astăzi, cadrul legal pentru revoluția digitală a administrației publice, avem și resursele și soluțiile pentru a putea implementa această lege.  Ce nu mai avem? Scuze.” scrie pe contul de linkedin Sabin Sarmas, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Deputatul face si o selectie a celor mai importante prevederi ale acestei legi:

. legea are la bază principiul “o singură dată“ (once-only), conform căruia, pentru a beneficia de un serviciu public, persoanele fizice nu mai trebuie să prezinte instituțiilor și autorităților informații pe care statul le deține deja.  

. prin platforma de interoperabilitate toate informațiile necesare vor putea fi accesate în timp real de către funcționarii publici, care vor solicita cetățeanului doar actul de identitate.

. persoanele juridice nu vor mai mai fi nevoite să pună la dispoziția instituțiilor publice copii ale certificatului de înmatriculare, certificatelor constatatoare sau alte asemenea documente, la fiecare interacțiune cu acestea. 

. legea interoperabilității elimină conceptul de document fizic sau electronic ca mijloc de a prezenta/transporta informația. Cu alte cuvinte, cetățeanul iese din rolul de poștaș care trebuie să plimbe hârtii între instituțiile statului.

. legea oferă și posibilitatea schimbului de date între instituțiile și autoritățile publice pe de-o parte, și utilizatorii persoane juridice de drept privat sau persoanele fizice care exercită profesii liberale reglementate, pe de altă parte.

. datele furnizate prin platforma națională de interoperabilitate au aceeași valoare juridică cu datele conținute în documentul prezentat fizic, cu cea a unei copii conforme cu originalul sau a unui document electronic semnat cu semnătură electronică calificată.

. în cadrul platformei de interoperabilitate transportul datelor se face în formă criptată, iar prelucrarea lor se realizează cu respectarea reglementărilor legale aplicabile în domeniul protecției datelor cu caracter personal. Cetățenii vor putea vedea cine, cu ce scop și în baza căror legi le-au fost accesate aceste date.

„Imaginați-vă că, odată cu implementarea platformei de interoperabilitate, orice serviciu public va arăta ca o cumpărătură online – câteva click-uri prin care cetățeanul solicită respectivul serviciu, sau că va fi accesat printr-o simplă cerere, fără dosar cu șină, dacă cetățeanul alege să meargă la ghișeu.” – conchide Sabin Sarmas.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?