Comisia Juridica a aprobat deja mare parte din amendamentele facute pe marginea acestei initiative, scrie bursa.ro.
Initiatorul proiectului, doamna Ana Birchall, a declarat pentru bursa.ro: „Am avansat cu Legea, care este supusa votului, in acest moment. Am dezbatut articol cu articol si amendamentele mele au trecut. In principiu, a fost votata structura legii. Sper ca votul din cadrul comisiei de specialitate sa se se finalizeze miercuri (n.r. maine), dupa care va fi trimisa in plenul Camerei Deputatilor, care este decizionala”.
Potrivit amendamentelor facute proiectului legislativ, doar procedura de lichidare va ajunge in instanta, restructurarea persoanelor fizice urmand sa fie efectuata in baza unui plan si a unei comisii de insolventa.
Deputatul PSD a explicat, recent, care va fi rezultatul unuia dintre amendamentele sale: „Va fi constituita o comisie (n.r. nationala) de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta. Astfel, degrevam instantele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru ca are acest drept, nu va mai fi nevoit sa astepte o lunga perioada de timp ca sa ia instanta o decizie”.
Potrivit sursei citate, practicienii in insolventa sustin ca aceasta masura a fost solicitata chiar de justitie, care nu detine logistica necesara pentru coordonarea unui numar ridicat de dosare pe aceasta speta.
Simona Milos, presedintele Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa, a precizat ca dorinta ca acest amendament sa fie inclus in proiectul legislativ apartine inclusiv CSM, care doreste sa fie eliminate, pe cat posibil, instantele judecatoresti din procedurile de insolventa.
Referitor la masura din proiectul de lege care a condus la opinii divergente, deputatul PSD Ana Birchall a subliniat: „Desi eu, ca avocat, stiu ca pentru acuratete juridica legea insolventei persoanelor fizice este bine sa se desfasoare sub controlul instantelor de judecata, la solicitarea MJ si CSM, motivata de o supraincarcare a instantelor, si pentru ca nu am vrut ca un debitor sa solicite deschiderea procedurii si sa astepte 1 an pana la primul termen, am introdus procedura mixta, care ii permite debitorului sa propuna si sa execute planul de rambursare a datoriilor in afara instantelor de judecata si numai contestatiile sa fie solutionate, in termene precis reglementate (de maxim 7 zile), de catre instantele de judecata. Astfel, instantele nu se vor supraincarca, iar debitorul persoana fizica poate sa beneficieze in timp real de ajutorul de care are nevoie sa se poata redresa financiar”.
Initiativa legislativa prevede, printre altele, stoparea acumularii de dobanzi sau penalitati dupa momentul initierii procedurii de insolventa, executarea silita fiind reglementata ca o masura ce se aplica numai ca ultima solutie.
Adoptat de Senat din decembrie 2014, proiectul a primit punct de vedere favorabil din partea Guvernului, fiind singurul proiect de lege care priveste insolventa persoanelor fizice cu aviz favorabil de la Executiv.
Ideea insolventei persoanelor fizice a aparut in urma cu circa sase ani, cand a fost depus in Parlament un prim proiect legislativ pe aceasta tema.
In prezent, patru astfel de initiative se afla blocate in diverse stadii la Senat sau la Camera Deputatilor.
Parerile specialistilor fata de o astfel de lege sunt impartite, majoritatea expertilor, asemeni oficialilor FMI, considerand ca avem nevoie de o reglementare in domeniu, dar ca aceasta trebuie sa aiba la baza un studiu de impact.
Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, aduce in discutie punctele slabe ale procedurii, mentionand ca un proiect de acest gen nu ofera posibilitatea persoanei fizice sa revina, dupa faliment, la standardul de viata obisnuit.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: