[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

La trei ani de la inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei ca acceptator, MasterCard inca asteapta ca statul sa decida implementarea proiectului

25 septembrie 2017

Desi MasterCard Romania a primit acceptul Ministerului Finantelor Publice inca din noiembrie 2014, pentru inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al platilor electronice cu carduri MasterCard si Maestro, schema internationala de plata inca mai asteapta un semn din partea statului care sa-i confirme inceperea implementarii proiectului.

La acel moment, MFP declara ca procedurile de licentiere si implementare a solutiei de plata online pot dura intre 6 si 12 luni. Declaratiile oficialilor MasterCard erau si mai optimiste, termenul propus pentru finalizarea operatiunilor fiind luna martie din 2015.

Dupa aproape trei ani, nu este inca nimic finalizat. Mai mult, nici nu este sigur ca se mai doreste aceasta solutie din partea administratiei. Oficialii MasterCard insa continua sa spere.

“Trebuie doar să ne dea un mail că au decis să înceapă implementarea proiectului și în 6 luni este funcțional. Nu am primit încă acest mail. Mai trebuie să aleagă și un procesator de plăți sau să-și facă propriul centru de procesare, demers mai complicat”, a declarat pentru profit.ro, Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru Romania in cadrul MasterCard.

Pentru selectarea procesatorului de plăți trebuie organizată licitație. Până atunci, spune șeful MasterCard, contribuabilii români pot plăti online doar taxele locale, la cele 300 de primării înrolate in platforma ghiseul.ro. In acest moment, pe ghiseul.ro sunt inregistrati aprximativ 245.000 de utilizatori activi, persoane fizice si PFA-uri.

Desi ghiseul.ro este un proiect APERO, unde MasterCard este membru, schema internationala de plata considera ca proiectul de licentiere directa a Trezoreriei Statului insotit de atasarea unei solutii de plata la Spatiul Virtual Privat este „solutia optima pe care o cautam, atat pentru contribuabili, cat si pentru stat”.

„Ea permite posesorilor de carduri MasterCard si Maestro sa-si plateasca nu unele taxe, ci toate taxele si impozitele, de oriunde din tara ar decurge acestea, intr-un singur loc, printr-o singura solutie de plata. (…) Cu aceasta formula, in care Trezoreria Statului este acceptator, iar contribuabilul poate vizualiza si plati tot ce datoreaza statului intr-un singur loc,  vom dispune de varianta cea mai simpla, mai sigura, mai confortabila si mai directa de a ne plati taxele.”, a adaugat Cosmin Vladimirescu.

Administratia centrala este inca in „stand-by” pe acest proiect, in conditiile in care sunt in mod evident probleme cu gradul de colectare a veniturilor la bugetul statului. Din pacate, Guvernul Romaniei inca mai considera ca daca vrea sa-si mareasca veniturile colectate nu trebuie sa puna accent pe tehnologie ci, mai degraba, sa mai introduca o noua taxa.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?