[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Kruk Romania: Doi din trei romani au datorii – unul din cinci datornici a imprumutat de la rude

23 mai 2014

Doi din trei romani au o datorie, iar in jumatate dintre cazuri aceasta depaseste 5.000 de lei, arata concluziile unui studiu de specialitate implementat de iVox in Romania si Polonia, prezentat de Kruk Romania. De asemenea, doua treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la banci, iar 20% de la rude.

Cercetarea preluata de Agerpress, releva faptul ca mai mult de jumatate dintre romani s-au declarat pesimisti in privinta situatiei materiale, indiferent de generatia din care fac parte.

20,19% dintre romani au declarat ca au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei in ultimii zece ani, iar 31,74% ca au contractat un imprumut mai mare de 1.000 de lei, in ultimul deceniu.

Potrivit studiului, cand vine vorba despre atitudinea fata de bani, 41% dintre romani declara ca acestia conteaza, dar numai cat sa aiba un trai decent, iar 21% spun ca e bine sa ai cat mai multi bani cu putinta si cine nu recunoaste acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenti au mentionat ca isi doresc sa aiba mai multi bani decat in prezent.

Conform cercetarii, aproape 60% dintre cei chestionati spun ca parintii lor aveau mai putine datorii, in timp ce 40% dintre acestia au mentionat ca generatia parintilor lor era mai putin interesata de latura materiala. Doar 30% dintre romani au indicat ca preocuparea fata de bani era aceeasi.

Cercetarea realizata in Romania si Polonia la solicitarea Kruk a fost implementata de iVox si coordonata de antropologul Vintila Mihailescu. In Romania, studiul a fost realizat online, in perioada 1 — 12 mai 2014, pe un numar total de 4.980 de repondenti.

Intr-un comunicat anterior, Kruk Romania realiza si un profil al persoanei cu datorii din portofoliul companiei: varsta medie – 43 de ani, valoarea medie a creantei – 2.231 de lei. Valoarea datoriei scade pe masura ce debitorul avanseaza in varsta.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?