[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Kasperky se asteaptă la intensificarea înșelătoriilor legate de acțiunile de caritate si cresterea riscurilor asociate tehnologiei API text to speech OpenAI (deepfake-uri vocale), in 2024

27 decembrie 2023

Potrivit ONU, 2023 a cunoscut cel mai înalt nivel de conflicte violente globale de la al Doilea Război Mondial încoace. Această stare intensă de conflict, combinată cu consecințele de durată ale pandemiei și ale dezastrelor climatice în curs, a creat un mediu favorabil pentru escrocheriile legate de acțiunile de caritate.

Privind spre 2024, „este așteptată o creștere notabilă a acestui tip de escrocherii, exploatând impactul extins al acestor crize globale”, potrivit unei analize a experților în securitate cibernetică de la Kaspersky, care au prezentat o prognoză detaliată pentru ce ne-ar putea rezerva anul viitor.

Jocurile de tip play to earn (P2E) în atenția infractorilor cibernetici

Cu investiții financiare substanțiale și atractivitatea câștigurilor din jocurile P2E (play to earn), infractorii cibernetici sunt gata să-și intensifice atenția asupra exploatării acestui sector. „Creșterea recentă a valorii Bitcoin și oportunitatea de a câștiga ușor bani prin jocuri au creat o țintă atractivă.” spun analistii Kaspersky.

Deepfake-urile vocale sunt pe val

Pe măsură ce deepfake-urile de imagine devin din ce în ce mai frecvente, progresul deepfake-urilor vocale accelerează și el. Lansarea recentă a API-ului Text-to-Speech (TTS) OpenAI, cu capabilitățile sale avansate de a genera un mod de a vorbi asemănător omului, evidențiază progrese semnificative în tehnologia vocală artificială. Deși aceste inovații marchează un salt înainte, ele prezintă și oportunități de utilizare abuzivă. „Escrocii ar putea exploata aceste tehnologii pentru a crea conținut înșelător mai convingător și mai accesibil, crescând riscurile asociate cu tehnologia deepfake.” apreciaza Kaspersky.

Segmentarea internetului și creșterea serviciilor VPN

Pe lângă sporirea confidențialității utilizatorilor, VPN-urile joacă un rol crucial în combaterea provocărilor precum segmentarea internetului și geofencing-ul site-urilor, care sunt adesea produse secundare ale schimbărilor geopolitice. Aceste practici impun restricții de acces la informații bazate pe locație, dar prin utilizarea anumitor VPN-uri, utilizatorii pot ocoli aceste bariere, permițând astfel accesul la un spectru mai larg de informații. Având în vedere aceste capacități, dublate de preocupările tot mai mari privind confidențialitatea și accesibilitatea informațiilor, „cererea globală pentru soluții VPN este va crește semnificativ în anul următor”.

Infractorii cibernetici vânează premierele

Pe măsură ce filme de succes precum Dune: Part 2, Deadpool 3, Joker 2, Gladiator 2 și Avatar 3 urmează să fie lansate, înșelătoriile vor crește. Greva actorilor poate duce la transferuri neautorizate de noi filme, creând un mediu ideal pentru site-urile de phishing care oferă acces exclusiv.

Atacurile nu se limitează doar la premierele cinematografice, dacă GTA VI își va face debutul în 2024, va fi evenimentul anului în materie de jocuri. Natura online a jocului cu monetizare in game, atrage escrocheriile. Schemele clasice care implică chei de precomandă și prețuri atractive vor reapărea pe măsură ce comunitatea de gaming așteaptă cu nerăbdare această lansare.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?