[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Jumatate din portofoliul autohton de carduri bancare este migrat la cip

5 noiembrie 2010

5 noiembrie, 2010 – La finele lunii septembrie a.c., 51% din cardurile bancare valide in circulatie erau prevazute cu cip. Potrivit unui sondaj NOCASH, pentru unele banci, este posibil ca in 2010 sa nu reuseasca lansarea cardurilor cu cip. Mai mult, reprezentantii emitentilor chestionati apreciaza ca procesul de inlocuire completa a cardurilor cu banda magnetica nu se va incheia mai devreme de 2012-2013.

In privinta infrastructurii de acceptare, procesul de migrare este intr-o faza mult mai avansata astfel incat cardurile cu cip pot fi folosite la 98% dintre ATM-uri si pe 86% dintre POS-uri. In lunile august/septembrie 2010, NOCASH a efectuat un sondaj in randul a 22 institutii de credit pentru a verifica stadiul procesului de migrare la EMV si intentiile de exploatare a acestei noi tehnologii.

Cel mai important factor de influenta care a determinat bancile sa treaca la aceasta tehnologie este reducerea fraudei pe card. Noua din cele 22 de banci chestionate, cred ca in urma introducerii tehnologiei EMV, reducerea pierderilor financiare cauzate de frauda prin contrafacere va fi de pana la 75%.

Ca metoda de autentificare, cardurile cu cip permit doua variante: cip&PIN sau cip&semnatura. Cu exceptia BCR, care a optat pentru ambele optiuni, toate celelalte institutii de credit au declarat ca au ales varianta cip&PIN. Principalul motiv al acestei alegeri este dat de faptul ca astfel se asigura o siguranta/securitate si o viteza sporite la tranzactionare. In plus, consumatorul roman a fost deja educat pentru utilizarea codului PIN iar pe piata locala exista o cultura formata, la nivelul utilizatorului, in acest sens.

La sondaj au participat urmatoarele banci: Alpha Bank, ATE Bank, Blom Bank, Bank of Cyprus, Banca Comerciala Carpatica, BCR, Banca Italo-Romena, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Credit Europe Bank, CEC Bank, CR Firenze Bank, GarantiBank, ING Bank, Leumi Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Procredit Bank, Raiffeisen Bank, Romanian International Bank si Unicredit.

Detalii despre sondaj puteti gasi in ultima editie NOCASH a Raportului Pietei Cardurilor.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?