Isarescu invita bancile la o noua strategie de creditare: „sustineti IMM-urile”!

9 februarie 2011

9 februarie, 2011 – Guvernatorul BNR apreciaza ca activitatea de creditare a populatiei nu mai poate avansa asa cum s-a intamplat in perioada anilor 2006-2008. De la un ritm anual de crestere de 80-90%, in „perioada de glorie”, Mugur Isarescu a declarat ca, in prezent, pe acest segment de creditare, nu vede nici macar un avans de cateva puncte procentuale. „Ce a putut sa se indatoreze in Romania, la nivel de populatie, s-a indatorat”, a adaugat guvernatorul BNR, prezent in aceasta dimineata la seminarul „România, încotro? SOS – IMM-urile!”.

Guvernatorul BNR invita bancile sa isi reconsidere pozitia in materie de creditare, si sa puna un mai mare accent pe segmentul IMM, pe care il considera principalul motor al cresterii economice, si mai putin pe consum. Bancile care au dezvoltat reteaua in ultimii ani pentru a exploata la maxim creditul de consum vor trebui sa-si revizuiasca strategia.

„Bancile comerciale din Romania trebuie, daca nu au facut-o deja, sa constientizeze nu numai acest potential de crestere (n.r. oferit de creditarea IMM-urilor) dar si faptul ca nu au prea multe solutii daca vor sa se dezvolte. Ele trebuie sa inteleaga ca sustinand, ca parteneri, sectorul IMM asigura exact dezvoltarea propriilor lor afaceri in viitor”.

Mai mult, guvernatorul BNR apreciaza ca Romania nu va mai fi creditata de nimeni daca va continua sa se dezvolte, din nou, pe consum.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?