[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Isarescu explica de ce creste numerarul: pana si angajatii BNR fac cozi la bancomat in ziua de salariu

8 ianuarie 2016

Numerarul in circulatie a crescut cu 17% in noiembrie fata de anul precedent, in conditii de deflatie. Guvernatorul BNR pune aceasta crestere, pe care nu o vede ingrijoratoare, pe seama preferintei romanilor pentru cash. Pana si functionarii bancii centrale se incoloneaza in fata bancomatelor din sediul BNR din Strada Doamnei in ziua de leafa.

Privita in perspectiva, cresterea de 17,3% a numerarului in noiembrie 2015 fata de aceeasi luna din 2014 nu pune probleme, pentru ca nu este mare, explica Mugur Isarescu (foto). Numerarul in afara bancilor a crescut, in ton cu economia si cu veniturile populatiei. cu 13,9% in primele 11 luni din 2015, ajungand la un volum fara precedent de 45,4 miliarde de lei.

Isarescu spune ca aceasta crestere nu e importanta. Romanii prefera banii cash, explica Guvernatorul BNR: “La noi se fac cumparaturi, in mare masura, cu numerar”. Chiar si cei care ar trebui sa fie cei mai iscusiti romani in privinta intelegerii fenomenelor bancare si monetare, angajatii bancii centrale, prefera sa simta intre degete polimerii bancnotelor si nu pe cei ai cardurilor.

“In ziua de salariu sau in perioada imediat urmatoare se fac niste cozi, inclusiv in cladirea asta. si unde credeti ca se fac cozile in cladirea asta? La bancomat. Cat sunt dansii de bancheri centrali, fac platile tot cu numerar, functionarii din Banca Nationala. Acesta e motivul. N-avem o explozie de numerar”, spune Isarescu.

Economistii leaga, in general, cresterea numerarului de cea a economiei gri sau negre, nefiscalizate. Mai ales cand numerarul creste intr-o perioada de deflatie. Tranzactiile prin banci lasa urme, cele prin cash lasa mai multi bani in buzunare, daca nu-si mai ia si statul partea. Isarescu spune ca nu are elemente care sa sprijine acest lucru.
“Nu avem ceva deosebit. stiu ca exista si interpretari, ca ar putea sa fie legat si de o anumita, sa spunem, majorare a platilor la marginea legalului. Eu nu am inca elemente care sa probeze o asemenea afirmatie”, adauga guvernatorul.

Sursa: profit.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?