Ioana Petrescu despre plata cu cardul la Trezorerie: „mai intai online, speram pana la sfarsitul anului, dupa care si fizic”

17 aprilie 2015

Intr-un interviu acordat Agerpress, fostul ministru al finantelor, doamna Ioana Petrescu, vorbeste despre rezultatele stimularii conformarii voluntare la plata taxelor si impozitelor si aminteste de doua masuri luate care au deja efecte: Spatiul Virtual Privat si Plata cu Cardul la Trezorerie.

„La inceputul mandatului am gandit aceasta reforma de crestere a incasarilor la buget pe de-o parte prin lupta impotriva evaziunii si pe de alta parte prin conformarea voluntara. Imi pare bine ca se vorbeste mai mult acum despre conformarea voluntara, pentru ca atunci cand am venit in Romania mi s-a spus sa nu mai vorbesc atat de mult despre asa ceva pentru ca nu este bine.”, isi aminteste Petrescu.

„Sunt cel cel putin doua masuri pe care eu le-am luat si deja au efecte. Prima este Spatiul Virtual Privat, unde contribuabilul poate sa isi creeze un cont si, doar cu username si parola sa isi poata vedea situatia fiscala. S-a lansat in septembrie 2014, ca proiect pilot pentru Bucuresti si Ilfov, apoi l-am extins la nivel national in decembrie 2014. De saptamana trecuta se poate depune declaratia 200. Asta inseamna ca, daca sunt un PFA sau PFI, si vreau sa imi declar veniturile pentru 2014, pot sa fac asta online. In plus, de saptamana viitoare, orice persoana fizica poate sa isi depuna formularul prin care doneaza 2% din impozitul pe venit catre o asociatie sau ONG, online, fara sa mearga la ghiseu.”, a precizat Petrescu.

Potrivit acesteia, username-ul si parola se pot obtine online daca ai anumite documente de la ANAF care pot certifica faptul ca esti persoana care solicita aceste date, de exemplu o decizie de impunere din anii anteriori. Daca nu ai aceste documente, trebuie sa mergi la ghiseu, o singura data sa iti iei username-ul si parola.

„Este vorba de secretul fiscal. Vrem sa fim siguri ca persoana care isi creeaza acest cont si vede datele referitoare la starea lui fiscala este, intr-adevar, persoana care spune ca este.”

Cat priveste a doua măsura, proiectul privind plata cu cardul la Trezorerie, lansat la sfarsitul anului trecut, fostul ministru a declarat ca: „in acest moment Trezoreria este in proces de acreditare cu unul dintre cei mai mari operatori de carduri”. Mai multe, Petrescu a adaugat ca „si cealalta companie (Visa Europe n.r.) si-a exprimat interesul sa intre in acest parteneriat.”

„Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa fie posibil ca cetatenii sa isi plateasca taxele online, intr-un singur punct, folosind cardul si, probabil, dupa aceea, chiar si fizic, daca merg la Trezorerie, sa poata plati cu cardul. Deci, pe de o parte, urmarim încurajarea celor cinstiti si, pe de alta parte, pedepsirea celor care nu isi platesc taxele.”, apreciaza Petrescu.

In opinia sa, in ceea ce priveste plata cu cardul, ceea ce se încearca este plata tuturor taxelor si impozitelor intr-un singur loc, nu numai la ANAF, impozitul pe venit, ci si taxele locale in acelasi timp. „Taxele locale se vor duce tot la autoritatile locale, este vorba numai de locul in care se platesc sa fie mai usor pentru contribuabil.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?