[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Internet gratuit in autobuze, pentru prima data in Romania

30 noiembrie 2013

Din data de 1 decembrie 2013, calatorii din Alba Iulia și Zona Metropolitana vor avea posibilitatea sa se conecteze la internet wireless, in orice mijloc de transport al Societatii de Transport Public, indiferent de ruta pe care circula. Aceasta facilitate va permite calatorilor sa faca „shopping” online folosind dispozitivele mobile proprii iar companiei de transport ii va deschide un nou canal potential de venituri: reclamele din partea magazinelor online, o industrie in plina ascensiune, cu enorme oportunitati.

Recentul Black Friday a demontrat ca pot fi vandute peste 60 de autoturisme noi in numai 4 ore. De ce nu am face si cumparaturile curente din autobuz, in drum spre birou, totul online? La intoarcere putem trece pe la hipermarchet sa le ridicam sau, le putem primi acasa, aduse de curier.

In premiera in Romania, operatorul de transport din Alba Iulia introduce gratuit serviciul WiFi astfel ca, in perioada 1-8 decembrie 2013, accesul va fi liber pentru toti calatorii. Dupa aceasta perioada, se vor putea conecta la internet doar posesorii de carduri de mobilitate urbana. Accesul la internet va fi gratuit și se va face pe baza unui cod de acces ce poate fi obtinut in doua moduri: de la orice chiosc STP, sau online la prima accesare a serviciului STP WiFi, pe baza Codului Numeric Personal (CNP) al posesorului de card.

Alba Iulia detine unul dintre cele mai perfomante sisteme de transport public din Romania, multe dintre imbunatatirile realizate in ultimii ani, reprezentand premiere nationale.

Asa a fost si plata calatoriei prin SMS, implementata inca de acum trei ani (noiembrie 2010), in parteneriat cu Simplus Invest. De asemenea, in mijloacele de transport exista validatoare duale. Astfel, calatorii pot opta pentru biletul clasic, pe suport de hartie sau pentru ticketing electronic: abonamente tip card, gratuitati si portofel electronic.

STP SA Alba Iulia a introdus pentru prima oara in Romania o schema de tarifare de o ora, pentru Alba Iulia si Turda, valabila in orice mijloc de transport, inclusiv in suburbii, care se bazeaza pe un sistem de validare folosind localizarea prin GPS a clientilor.

Calitatea acestor proiecte a fost recunoscuta si pe plan international. Recent, compania STP Alba a castigat premiul pentru cel mai bun operator de transport cu autobuze al anului din Europa, acordat o data la doi ani de catre IRU (Uniunea Internationala a Transportului Rutier). S-au luat in calcul investitiile realizate in ultimii ani, atat in flota cat si in sistemul de ticketing electronic, care au contribuit la cresterea gradului de satisfactie al clientilor.

Ramane de vazut daca STP Alba va fi pentru piata un creator de tendinta („trendsetter”), daca si alte companii de transport public vor introduce pentru calatori facilitatea de a accesa Internetul prin WiFi.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?