[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Interesele celor implicati in tehnologia blockchain si criptomonede vor fi reprezentate de un nou ONG in Romania

23 martie 2018

Pe fondul interesului în creştere pentru piaţa de blockchain şi crypto, România face primul pas către reglementarea acestui domeniu prin lansarea primei organizaţii neguvernamentale care îşi propune să reprezinte interesele celor implicaţi în tehnologia blockchain şi segmentul de criptomonede: United Blockchain Association din România (UBA – RO).

”Înfiinţat în luna martie 2018, United Blockchain Association are ca scop informarea corectă a publicului român, educarea acestuia, dar şi oferirea de instrumente necesare pentru a investi în siguranţă, într-un climat legislativ prietenos.”, potrivit comunicatului de presa preluat de news.ro


„Toate obiectivele United Blockchain Association sunt în fapt şi subiecte pe care intenţionam să le abordăm în perioada imediat următoare cu factorii de decizie din România, dar şi cu entuziaştii domeniului blockchain şi crypto din ţara noastră. Organizaţia noastră îşi propune să ofere o umbrelă pentru a susţine interesele comune ale celor care participă activ în acest domeniu, într-o manieră formală. Dorim unificarea grupurilor create ad-hoc şi realizarea unei coaliţii puternice, ce va reprezenta interfaţa în comunicarea directă cu Guvernul, Parlamentul, BNR-ul şi ASF-ul”, susţine Andrei Stănică, preşedinte UBA – RO.

Misiunea noii organizaţii este de a crea o platformă de dialog şi dezbateri, care să aducă pe agenda publică tematica blockchain şi cea a criptomonedelor. „Scopul final al iniţiativei noastre este crearea unui ecosistem blockchain funcţional, care să asigure un mediu sigur, reglementat şi previzibil pentru actorii interesaţi să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu în ţara noastră”, a completat Andrei Stănică.

Conform Ernst and Young există deja 26 de ICO-uri (Iniţial Coin Offering) româneşti, care sunt înfiinţate şi plătesc taxe în ţări care au început reglementarea, precum Austria, Estonia, Gibraltar sau Malta. În acest context, înfiinţarea UBA a reprezentat o necesitate atât pentru a crea un cadru legislativ sustenabil şi previzibil, cât şi pentru a oferi instrumente necesare evitării, pe cât posibil, a înşelătoriilor dintr-un domeniu aflat la început de drum.

În acest moment ţări foarte dezvoltate precum Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Germania sau Elveţia întreprind demersuri semnificative pentru a analiza impactul tehnologiei blockchain asupra economiilor naţionale şi globale.

Franţa, Austria, Germania, Estonia şi Elveţia au deja legislaţie funcţională pentru domeniul blockchain. Prin urmare, ”crearea unei platforme de dezbateri este necesară în România, în vederea formării unui partener de dialog civic ce promovează inovaţia şi transparenţa”.
Nu în ultimul rând, ”se urmăreşte afilierea la ONG-urile internaţionale cu scop comun, lumea crypto reprezentând un nou mod de funcţionare a societăţii aşa cum o cunoaştem în prezent”, se mai precizeaza in comunicat.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?