Prevederea este stipulata in proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr.1665/2020 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora.
Prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1665/2020 s-au stabilit mijloacele electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora, reglementându-se cadrul legal pentru o nouă procedură de comunicare a actelor de executare către instituțiile de credit prin încărcarea acestora în spaţiul privat de pe portalul A.N.A.F.
Începând cu luna ianuarie a anului 2021 poprirea electronică a devenit funcțională, astfel actele de executare silită fiind transmise instituțiilor de credit prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Luând în considerare o serie de aspecte ce au intervenit odată cu implementarea acestui obiectiv, s-a considerat necesară modificarea și completarea actului normativ mai sus invocat, pentru a se asigura buna funcționare a fluxurilor de informații gestionate în cadrul acestei proceduri, astfel:
. Se consideră necesar a se modifica articolul 3 din actul normativ mai sus invocat, astfel încât să poată semna protocol de colaborare cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și instituțiile de credit care nu sunt membre ale Asociației Române a Băncilor.
„Motivăm necesitatea modificării acestui articol, întrucât sunt instituții de credit care fie nu sunt, fie nu mai au calitatea de bănci membre ale Asociației Române a Băncilor, dar doresc să adere la implementarea sistemului automat prin care se realizează comunicarea actelor de executare către instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă,” se arata in Referatul de Aprobare.
. Se consideră necesar a se modifica punctul 4.1. din Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1665/2020, astfel încât plățile neconforme să nu fie validate la nivelul Trezoreriei Operative Centrale, datorită faptului că în procesul de validare și înregistrare a plăților virate în contul deschis special la nivelul Trezoreriei Operative Centrale se întâmpină dificultăți care compromit toate procesele ce se derulează după recepționarea încasărilor, datorate modului în care efectuează plățile băncile cooperatiste membre CREDITCOOP. Totodată, pentru corelare cu această modificare, se consideră necesar a se modifica și punctul 4.2.
. Se consideră necesar a se modifica punctul 8.4. din Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1665/2020, astfel încât informațiile transmise de către instituțiile de credit privind motivele ce au stat la baza neînființării popririlor bancare să fie preluate în mod automat în sistemul informatic e-Popriri.
„Motivăm completarea acestui punct, ținând cont de necesitatea îndeplinirii obiectivului principal stabilit pentru implementarea acestui sistem informatic. De asemenea, apreciem că necesitatea acestei modificări are ca scop eliminarea riscurilor de apariție a unor inadvertențe/omisiuni determinate de intervenția factorului uman,|” se mai arata in referat.
In prezent, instituțiile de credit transmit prin poșta electronică către Direcția generală de reglementare a colectării creanțelor bugetare lista debitorilor pentru care nu s-a înființat poprirea bancară împreună cu motivele ce au stat la baza neînființării popririi, acestea fiind introduse manual de către personalul din cadrul directiei.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: