[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Instant Factoring foloseste tehnologia blockchain pentru a verifica daca o creanta a mai fost cesionata – costurile scad cu 96%!

15 august 2018

Orice jucător din piață va putea înscrie și va putea verifica dacă o creanță a fost deja cesionată, la un cost cu aproximativ 96% mai mic decât în sistemul actual.

Instant Factoring, o platformă fintech românească de factoring, a dezvoltat o aplicaţie care permite accesul la verificarea creanţelor cesionate de o companie prin crearea unui sistem alternativ de înregistrare şi verificare a acestora, bazat pe tehnologia blockchain.

Reprezentanţii companiei spun ca oricine poate verifica dacă o factură/creanţă a fost deja cesionată evitându-se astfel fraudele prin cesionarea multiplă.

“Una dintre principalele probleme în zona de factoring este verificarea că o anumită factură nu a fost deja achiziționată de un alt jucător din piață. Până acum, acest risc era eliminat prin interogarea Arhivei Electronice a Garanțiilor Reale și Mobiliare (AEGRM). Pentru facturile/tranzacțiile de valoare mică însă, costurile înregistrării creanței la această autoritate sunt prohibitive, ajungând până la 120 de lei per tranzacție înregistrată și ulterior radiată, ceea ce făcea ca pentru anumite tranzacții AEGRM sa nu fie folosit”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring.

Blockchain este un sistem alternativ de înregistrare a tranzacțiilor, funcționând ca un registru digital, ce grupează datele în „block-uri”. Acestea sunt interconectate criptografic într-un lant ordonat, menținând datele înregistrate anteriror și ulterior și determinând astfel ca orice modificare adusă, să se propage asupra întregului lanț și să fie deci ușor detectabilă.

Blockchain-urile funcționează independent și descentralizat, fără intervenția unui terț/ autorități. Sunt accesibile publicului larg, în general prin folosirea de criptomonede. Acuratețea datelor înregistrate, facilitatea certificării informațiilor dintr-un document electronic înscris, precum și costurile scăzute de accesare a sistemului, contribuie la răspândirea utilizării blockchain-urilor la scară tot mai largă, fiind preferate celor tradiționale.

”Echipa Instant Factoring a dezvoltat și utilizează în prezent un sistem alternativ, bazat pe tehnologia blockchain pe care dorim să-l deschidem acum către toată piața de factoring/creditare/recuperare creanțe. Odată cu lansarea aplicației noastre implementate pe blockchain-ul Ethereum – care asigură transparență, securitate maximă și garanția integrității înregistrărilor – orice jucător din piață va putea înscrie și va putea verifica dacă o creanță a fost deja cesionată, la un cost cu aproximativ 96% mai mic decât în sistemul actual. Înregistrarea și radierea unei cesiuni de creanță pe blockchain va costa sub 5 lei per tranzacție, dacă ne raportăm la valoarea actuală a unui Ether”, menționează Elisa Rusu.

Prin intermediul Instant Factoring, orice antreprenor isi poate vinde facturile cu termene mai lungi de incasare, daca doreste sa intre in posesia banilor mai devreme. Prin sistemul online dezvoltat de companie, dupa crearea contului, clientul isi inregistreaza o copie a facturii si in maxim doua ore afla daca este eligibil. Din momentul in care factura a fost acceptata, in 24 de ore, banii vor fi virati in contul antreprenorului.

Deocamdata, Instant Factoring preia doar facturi emise in Lei, in valoare de pana la 10.000 lei, dar in curând vor fi acceptate si facturi emise in alte valute. Costul serviciului este reprezentat de un singur comision, în valoare de 3% pe lună din suma totală a facturii, care va fi afişat automat în momentul încărcării facturii de către client.

Lansata in urma cu patru luni, compania estimează pentru primul an de activitate aproximativ 1.000 de clienţi, cu o valoare medie per factură de circa 1000 de euro.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?