INS: aproape o treime dintre gospodarii nu-si poate achita la timp cheltuielile lunare curente

12 septembrie 2018

Mai putin de o treime din gospodarii (31,7%) nu poate sa isi achite la timp cheltuielile curente importante precum intretinerea locuintei, rate la imprumuturi sau plata utilitatilor din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare, in 2017, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), citat de wall-street.ro.

Cele mai frecvente restante sunt la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%). Ponderi reduse le au restantele la rate la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi.

Aproape o treime dintre gospodarii considera ca poate efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei, dar trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai putin de o treime din gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.

Se pare ca desi au o mare nevoie suplimentara de bani, romanii nu se imprumuta pentru a-si acoperi cheltuielile lunare. Imprumuturile financiare sunt utilizate doar de 10,3% de catre gospodariile din mediul urban si de numai 5,6% dintre gospodariile din rural.

 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
26 votes · 26 answers
Voteaza
NoCash