[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

INS: aproape o treime dintre gospodarii nu-si poate achita la timp cheltuielile lunare curente

12 septembrie 2018

Mai putin de o treime din gospodarii (31,7%) nu poate sa isi achite la timp cheltuielile curente importante precum intretinerea locuintei, rate la imprumuturi sau plata utilitatilor din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare, in 2017, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), citat de wall-street.ro.

Cele mai frecvente restante sunt la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%). Ponderi reduse le au restantele la rate la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi.

Aproape o treime dintre gospodarii considera ca poate efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei, dar trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai putin de o treime din gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.

Se pare ca desi au o mare nevoie suplimentara de bani, romanii nu se imprumuta pentru a-si acoperi cheltuielile lunare. Imprumuturile financiare sunt utilizate doar de 10,3% de catre gospodariile din mediul urban si de numai 5,6% dintre gospodariile din rural.

 

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?