[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Inregistrarea de la distanta in SPV, prin canal video – contribuabilul scapa de riscul expunerii la Covid-19, nu insa si de riscul expunerii la atacurile infractorilor cibernetici

14 august 2020

ANAF a anunțat, miercuri, Identificarea vizuală online pentru înregistrarea în SPV”. Hotnews.ro a testat noua functionalitate iar concluziile se prezinta dupa cum urmeaza:

. Completarea datelor online nu e grea, dar te pune să arhivezi buletinul. Așadar, ai nevoie de un program pentru arhivare.
. MFP/ANAF folosește Zoom, o aplicație care nu pare sigură, când e vorba de securitate
. Angajatul ANAF te pune să arați la cameră buletinul de identitate
. Contribuabilii pot fi expuși furtului de date

Fa un ZIP

De completat, se completează ușor doar că e ceva aiurea: arhivarea buletinului. Când trebuie să încarci buletinul, după ce ai completat câmpurile necesare cu nume, prenume CNP, ANAF te pune să încarci buletinul, dar nu oricum. Trebuie să arhivezi buletinul în format ZIP și apoi să încarci în serverele ANAF.

Cum reinstalasem de curând Windows 10, nu am avut niciun program pentru a face asta. A trebuit să descarc unul, sa instalez (nu durează, e rapid, dar e aiurea să faci asta), iar apoi să arhivez în formatul cerut de ANAF.

Nu înțeleg de ce este nevoie de arhivare a unui act de identitate, mai ales ca l-am făcut fără parolă. Dacă arhivam cu parola, ANAF nu putea să-l deschidă și trebuia cumva să mă apeleze, probabil, pentru a-mi cere codul.

Aplicația pe care o folosește MFP este Zoom, dar nu își asumă nicio responsabilitate că mă expun infractorilor cibernetici

În final am primit un număr de înregistrare. Am avut trei email-uri de la ANAF pe tot parcursul completării datelor.

*Au sosit de la adresa: autoritate.MFP@mfinante.ro

Asuma-ti folosirea aplicatiei zoom

Cel de-al treilea email m-a informat ca identificarea online se va face prin Zoom și că MFP “nu isi asuma nici o responsabilitate privind confidentialitatea datelor personale care se transmit prin aceasta aplicatie”.

Adică ANAF și Ministerul Finanțelor spun, în comunicat, că în timpul sesiunii de identificare vizuală online, funcționarul public poate formula întrebări cu privire la informații ce trebuie să conțină întrebări elemente cunoscute de ANAF și persoana fizică.

Deci reprezentantul ANAF ar fi urmat să-mi pună întrebări la care doar eu (contribuabil) și ANAF știm răspunsul. Ei bine, mă gândeam că acum pot ști și hackerii. Asta pentru că zilele trecute am citit o știre cum că o eroare Zoom le permitea atacatorilor să acceseze video-conferințele private protejate prin parolă de pe Zoom „în doar câteva minute”.

Relaxeaza-te! Cu reprezentantul ANAF in online se poate glumi

După circa 30 minute de la completarea datelor mai primesc un email, al patrulea, prin care a sosit link-ul si parola pentru Zoom.

(Nume reprezentant ANAF – o doamnă) „is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: BARBUTA FLORIN
Time: Aug 13, 2020 11:30 AM Bucharest”

La 11:30 fix am intrat în direct cu angajata ANAF, o doamnă calmă cu care se poate chiar glumi. Nu m-am prezentat nici eu și nici doamna, probabil pentru că deja aveam numele scrise în Zoom.

Îngrijorător mi se pare un lucru: Mi-a cerut să arat buletinul la cameră și să-l țin o vreme. Totuși, aplicația Zoom nu e prea sigură, iar datele pot fi folosite.

Apoi mi-a zis că voi primi următorii pași prin e-mail.

În concluzie, prin inregistrarea la distanță scapi intr-adevar de riscul expunerii la Covid-19. Nu scapi insa de riscul expunerii la atacurile infractorilor cibernetici.


Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?