Pe industrii specifice, deficitul de personal calificat in domeniul securitatii cibernetice este cel mai pronuntat la nivel guvernamental. Din perspectiva tarilor, Rusia are cel mai mare deficit de experti in cybersecurity.
Potrivit sondajului recent al Kaspersky, peste 40% dintre companiile din întreaga lume se confruntă cu un deficit de profesioniști calificați în securitate cibernetică. Lipsa de personal este semnificativă în ceea ce privește analiștii malware și cercetătorii în securitatea informațiilor.
Pe măsură ce frecvența și complexitatea atacurilor cresc, iar cererea de profesioniști InfoSec în business crește, numărul de practicieni care îndeplinesc cerințele companiei în ceea ce privește competențele și nivelul de expertiză este în scădere. Studiile efectuate de companii de securitate cibernetică și organizații internaționale au evidențiat deja lipsa profesioniștilor InfoSec.
Cercetările efectuate de studiul (ISC) 2 privind forța de muncă în domeniul securității cibernetice au arătat că deficitul de forță de muncă a fost de aproape 4 milioane de lucrători InfoSec în 2022. Acest deficit de personal calificat in domeniu este cel mai pronuntat in Rusia.
Kaspersky a efectuat propria cercetare „The portrait of modern Information Security professional” pentru a evalua starea actuală a pieței muncii și a analiza motivele exacte ale deficitului de competențe în domeniul securității cibernetice. Cercetarea a chestionat peste 1.000 de profesioniști InfoSec din Asia-Pacific, Europa, regiunea META, America de Nord și America Latină 1 .
Studiul a constatat că 41% dintre companiile chestionate își descriu echipele de securitate cibernetică drept „oarecum” sau „semnificativ cu personal insuficient”. În general, respondenții au spus că cele mai puține funcții sunt cercetarea securității informațiilor și analiza malware, peste 40% dintre companii le-au numit ca fiind posturile cel mai greu de ocupat. Cererea crescută pentru aceste posturi a fost raportată de Europa și America Latină.
Centrele de operațiuni de securitate (SOC) și profesioniștii în evaluarea securității alături de cei specializați în securitatea rețelelor au deficite de personal de 35%, respectiv, 33%. Lipsa de experți SOC a fost foarte puternic remarcată în APAC, în timp ce lipsa de analiști de evaluare a securității și de securitate a rețelelor este, în principal, o preocupare în țările din zona META.
Rolul cu cel mai mic număr de posturi vacante, dar încă la mare cerere, este Threat Intelligence (32%).
Analizând nevoile de securitate cibernetică din diferite industrii, sectorul guvernamental a raportat cea mai mare cerere de practicieni în securitate cibernetică și a recunoscut că aproape jumătate (46%) din pozițiile Infosec necesare rămân neocupate. Sectoarele de telecomunicații și media au posturi vacante în proporție de 39%, urmate de retail & wholesale și asistența medicală, cu 37% din roluri rămânând vacante. Industriile care au avut cele mai puține posturi vacante Infosec sunt IT (31%) și serviciile financiare (27%), dar, în mod alarmant, procentele s-au situat în continuare aproape de o treime.
Raportul complet cu mai multe constatări privind starea pieței muncii InfoSec este disponibil aici.
______________
1) Țări – SUA, DACH (Germania, Austria, Elveția), Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Benelux (Belgia,
Țările de Jos și Luxemburg), Brazilia, Mexic, Argentina, Columbia și Chile, Arabia Saudită, Emiratele
Arabe Unite, Turcia, Africa de Sud, Nigeria, Egipt, India, Japonia, China, Malaezia, Singapore, Indonezia,
Rusia.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: