Independenta financiara la romani: mai mult de o treime dintre cei de peste 55 de ani au datorii egale cu sau mai mari decat activele! Asociatia CFA Romania califica aceasta situatie drept „extrem de ingrijoratoare”.

9 septembrie 2020

Asociaţia CFA România a derulat un chestionar care măsoară gradul independenţei financiare la români. Conform acestuia, 43% dintre respondenţi sunt dependenţi financiar, ceea ce înseamnă că nu sunt pregătiţi pentru a face faţă unor cheltuieli neprevăzute, unei perioade fără venituri sau pentru perioada pensionării.

13% dintre respondenţi au un grad mediu de independenţă financiară, iar numai 44% pot fi consideraţi independenţi financiar. Acest lucru înseamnă că pot gestiona majoritatea cheltuielilor neprevăzute şi investesc pentru perioada pensionării.

Analiştii spun că 43% dintre români apelează la prieteni, familie sau stat pentru ajutor.

„Răspunsurile la chestionar ne arată faptul că, în cazul unor nevoi imediate 4 din 10 români se văd nevoiţi să apeleze la familie / prieteni pentru ajutor, sau depind de suportul statului. Majoritatea dintre aceştia conştientizează nevoia de a-şi câştiga independenţa financiară, însă este îngrijorător că o pondere importantă (15% din total respondenţi) oferă o importantă redusă obţinerii unei independente financiare. Sunt, astfel cu atât mai predispuşi ca pe termen lung să rămână dependenţi financiar şi să fie expuşi unor riscuri importante”, spun ei.

Salariul sau pensia este unica sursă de venit pentru aproape două treimi dintre români. Astfel, doar 17% din respondenţi au surse de venit multiple, având astfel o diversificare a provenienţei veniturilor. Pentru 64% dintre aceştia, singura sursă de venit este salariul sau pensia, în timp ce 6% nu au nicio sursă de venit lunar.

44% din respondenti au datorii egale sau mai mari decat nivelul activelor si doar 25% dintre respondenti au active nete care sa acopere cel putin trei ani de cheltuieli.

O treime dintre românii apropiaţi de vârsta pensionării au datorii egale cu sau mai mari decât activele. Astfel, pentru grupa de vârstă +55 ani, 35% din respondenţi au datorii egale sau mai mari decât activele. „Aceste persoane sunt dependente de pensie şi extrem de vulnerabile la eventuale modificări ale nivelului de trăi sau al dobânzilor,” spun autoriii cercetarii care califica aceste date ca fiind „extrem de ingrijoratoare”.

Mai multe detalii despre studiul CFA gasiti aici

Adauga comentariu

Noutăți

The rise of the mobile wallet

Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?