In zilele de dinaintea Pastelui, romanii si-au folosit mai mult cardurile pentru cumparaturi

20 aprilie 2015

Bancile au inregistrat in sapta­ma­na dinainte de Paste, respectiv 6-10 apri­lie, cresteri chiar si de doua cifre ale pla­ţilor cu cardurile la comercianti com­pa­ra­tiv cu perioada 14-18 aprilie 2014, adica sap­tamana dinainte de Paste de anul trecut.

Piraeus, o banca de talie medie cu acţionariat elen, a raportat o crestere cu 42% a plaţilor cu cardurile emise de banca, la 5,4 milioane de lei, potrivit informatiilor transmise de banca la soli­cita­rea ZF. Valoarea retragerilor de la ban­comate cu cardurile emise de Piraeus s-a ridicat la 27 milioane de lei, in crestere cu 21%.

Banca Romaneasca, o alta banca deţinuta de greci, a anunţat de asemenea o crestere cu doua cifre a cheltuielilor de pe carduri în saptamana dinainte de Paste. Tranzactiile cu carduri au cumulat  4,6 milioane de lei, in crestere cu 15%. Retragerile de la bancomate au crescut cu o treime fata de perioada 14-18 aprilie 2014, la 20 milioane de lei.

Italienii de la Intesa Sanpaolo au inregistrat o crestere de 5% a tranzac­ti­ilor cu cardurile, la aproape 2 milioane de lei, in timp ce retragerile de numerar de la bancomate au insumat 12 milioane de lei. Si CEC Bank a înregistrat înainte de Paste o crestere cu aproape 9% a platilor cu cardurile si cu 37% a retragerilor de numerar. Banca nu a furnizat informatii despre valoarea nominala a tranzactiilor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash