[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

În perioada ianuarie – iunie 2023, OMRO IFN SA a acordat împrumuturi în valoare de 18,5 milioane de lei. Compania raporteaza un profit de 431 mii lei in aceasta perioada, generat „in mare parte”de noua platformă de originare digitală, filbo.ro.

2 octombrie 2023

Rezultatele OMRO a înregistrat un rezultat net pozitiv de peste 431 mii de lei în primele 6 luni ale anului 2023, „marcând o tranziție semnificativă către rezultate financiare pozitive, în completare cu istoria de acordare de împrumuturi în valoare de peste 90 de milioane de euro către antreprenorii mici”, potrivit comunicatului publicat la Bursa de Valori București.

În perioada ianuarie – iunie 2023, OMRO a acordat împrumuturi în valoare de 18,5 milioane de lei, dintre care aproximativ 80% sunt garantate prin Programele Europene de garantare ale Fondului European de Investiții, EaSI Guarantee Instrument și InvestEU. Aceste instrumente de garantare permit grupului OMRO să ofere sprijin financiar semnificativ, recuperând 80% din principalul și dobânda datorată de clienți în cazul întârzierilor semnificative. La finalul lunii iunie 2023, OMRO a înregistrat 1362 credite active.

Pe fondul acestor evoluții, valoarea portofoliului de credite a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind susținută în mare parte de noua platformă de originare digitală, filbo.ro. OMRO continuă să-și consolideze angajamentul de a sprijini mediul rural și comunitatea antreprenorială feminină, întrucât 54% din portofoliul nostru este dedicat mediului rural și 34% destinat femeilor antreprenor. Totodată, ne propunem să contribuim activ la impactul social pozitiv adus societății prin sprijinirea mediului antreprenorial. În prima jumătate a anului 2023 am acordat 286 de împrumuturi, susținând indirect 628 de locuri de muncă la nivel național”, a declarat Georgiana Andrei – Director General OMRO și Filbo.

De asemenea, OMRO și-a consolidat angajamentul față de bunele practici în domeniul creditării, obținând în 2022 o recertificare a codului său de conduită în microfinanțare de la Comisia Europeană, cu un scor de 99%, depășind cu mult pragul minim de 80% pentru conformitate.

În primul semestru al anului 2023, compania și-a susținut activitatea din soldurile disponibile din finanțările anterioare și a încheiat două contracte semnificative cu BNP Paribas, respectiv o linie overdraft de 2 milioane de lei și un contract de credit de 5 milioane de lei și sunt în discuții pentru extinderea colaborării și în următorul an. De asemenea, compania a intensificat discuțiile pentru colaborări cu jucători importanți din piața financiară, atât locali, precum Banca Transilvania și CEC Bank, cât și internaționali, precum BERD, pentru a asigura necesarul de finanțare pentru anul 2024.

Filbo, platforma online, lansată în 2020, oferă o soluție flexibilă și eficientă pentru clienții veniți atât prin canalul digital, cât și cei asistați de consilierii companiei. Cu un cost redus de originare, canalul digital rămâne un pilon important în strategia de dezvoltare a OMRO, generând 45% din numărul total de credite acordate în 2023, iar volumele disbursate sunt preconizate să crească semnificativ.

_____________


Filbo este o platformă Fintech, ce oferă finanțare pentru micro-întreprinderi și antreprenori individuali. Procesul de aplicare este 100% digital, de la selectarea produsului, încărcarea documentelor, identificarea online, până la semnarea electronică a contractului. Filbo este singurul fintech din România care beneficiază de programele de garanții europene EaSI și InvestEU, oferit de către Fondul European de Investiții.

OMRO, companie înființată în anul 1994, este specializată în acordarea de credite pentru finanţarea afacerilor din agricultură şi a întreprinderilor mici, mijlocii şi microîntreprinderi. La începutul acestui an, capitalul propriu al companiei a fost majorat cu 3,3M RON, printr-o injecție de capital de către acționarul minoritar HELENOS, un fond de investiții pan-European lansat cu suportul Fondului European de Investiții și al unor bănci comerciale cu rol sistemic în Uniunea Europeană.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?