[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In Ghidul meseriilor viitorului propus de INACO, functionarul bancar este pe cale de disparitie – la polul opus sunt „freelance biohacker” si „blockchain developer”

10 septembrie 2018

Forumul Economic Mondial susține într-un raport din 2016 că 65% dintre meseriile de astăzi nu vor mai exista când copiii care intră acum în școală vor absolvi și vor dori să se angajeze. Revoluția 4.0 tehnologică, transformările profunde ale economiei mondiale determinate de robotizare, inteligența artificială, de noile descoperiri științifice și tehnologice, vor schimba dramatic piața muncii și în Romania.

Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, organism neguvernamental nonprofit a elaborat un Ghid al Meseriilor Viitorului, un studiu informal ce prezinta tendințele de formare profesională și structura de perspectivă a pieței muncii viitorului pornind de la mega-tendințele tehnologice ale lumii de azi.


Ghidul, prin comunitatea de profesionisti ai grupului de reflectie INACO – initiativa pentru competitivitate, propune raspunsuri la o serie de intrebari: Care vor fi meseriile viitorului? Care sunt meseriile in curs de aparitie, de transformare sau chiar de disparitie? Care vor fi competentele si abilitatile cele mai cautate de catre angajatori? Cum le-am putea dobandi?

„Ghidul va propune un tur virtual in viitor, bazat pe ultimele rezultate ale cercetarilor asupra economiei viitorului. Veti descoperi cum vor arata, foarte probabil, piata muncii si locurile de munca.”, se arata in introducerea documentului.

“Traim momente de rascruce tehnologica si economica, cunoscute ca revolutii industriale. Parintii si bunicii nostril au cunoscut deja trei astfel de revolutii, cea a mecanizarii, a electrificarii, a calculatoarelor si a automatizarii. In prezent, ne aflam in fata celei de-a patra revolutii industriale numita 4.0 sau Revolutia Digitala. Pana in 2025, ea va aduce transformari majore prin inteligenta artificiala, robotica, imprimarea 3D, biotehnologii, realitatea virtuala augmentata sau transportul autonom. Consecintele se vor vedea rapid in modul in care traim si muncim. Vor aparea noi oportunitati de cariera in care poate nici nu ne gandim in acest moment.”, a declarat Andreea Paul, presedintele Asociatiei INACO.

O astfel de oportunitate de cariera este data de tehnologia blockchain, despre care autorii ghidului spun ca „este considerata noua electricitate si cea mai mare inventie dupa aparitia internetului, care poate duce la desfiintarea firmelor notariale, a agentiilor finantelor publice, a sucursalelor bancare, a caselor de sanatate sau de pensii (…) Acest tip de tehnologie va schimba lumea in aceeasi masura ca internetul.”

In acest context, autorii ghidului apreciaza ca „blockchain developer” este „o meserie a viitorului care face e-tranzactiile economice, dar nu numai, mai rapide, private si sigure”.

In aceasta categorie intra si „Frelance Biohacker”, definit drept „persoana care va colabora in cautarea unor tratamente pentru depresie, schizofrenie, autism si Alzheimer, pionierul biostiintei de maine, jucand jun rol cheie in proiecte majore, de la cautarea urmatoarei generatii de antibiotoce, la crearea de organisme modificate genetic.”

Autorii Ghidului sunt: Andreea Paul, Alexandru Mironov, Alexandra Cernian, Izabela Lazăr, Anca Tamaş şi Bogdan Dumitrescu. Pentru mai multe detalii cititi raportul complet aici: Ghidul meseriilor viitorului – INACO, septembrie 2018

Despre proiect

Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, organism neguvernamental nonprofit (vezi www.inaco.ro), în calitate de beneficiar, implementează ca lider de proiect începând din data de 24.07.2018 proiectul „Ghidul meseriilor viitorului și traininguri non-formale cu elevii claselor XI-XII din liceele sectorului 3 care urmează să își aleagă parcursul profesional”.

Proiectul a fost selectat de Direcția Cultură, Sport și Tineret a Primăriei Sectorului 3 din București pentru finanțarea nerambursabilă de la bugetul local în domeniul “Proiecte educative și proiecte pentru tineret”, cu o valoare totală 50.000 de lei, din care 48.000 lei asistență financiară nerambursabilă, cu o cofinanțare prin contribuție proprie de 12.000 lei și are o durata totală de implementare de 6 luni, până în decembrie 2018.

Proiectul INACO este o propunere interactivă de conștientizare și responsabilizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice din 13 licee ale sectorului 3 al Capitalei privind modul în care vor arăta meseriile din viitorul apropiat.

În România un tânăr din trei cu vârsta între 20 și 24 de ani are o ocupație, față de un tânăr din doi la nivel european; la noi mai mult de o treime din tineri sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială – 40,3% față de 24.3% media europeană.

INACO – Inițiativa pentru competitivitate, consideră că „pentru această situație este vinovat sistemul de orientare școlară, apoi de orientare profesională care nu informează tinerii și nu formează elevii pentru schimbările permanente ale structurii forței de muncă”.

Acest context național și internațional și perspectiva viitorului în care se va schimba radical paradigma meseriilor actuale, au determinat comunitatea de experți membri și colaboratori ai INACO să propună primăriei sectorului 3 un proiect complex, care va conecta 650 de elevi, 150 de părinți și 78 de profesori din 13 licee cu realitățile pieței muncii de mâine.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?