Datele Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), agentie aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor si care gestioneaza Ghiseul.ro, arata ca din cele aproximativ 3200 de primarii din tara, numai 236 s-au inrolat pana acum in Sistemul National Electronic de Plata (SNEP), iar dintre acestea doar o treime permite efectiv plata online, cu autentificare.
Mai exact, 83 de primarii au incarcat datele contribuabililor in sistem si permit plata simpla, ‘cu atentificare’ (datele de acces – userul si parola – se obtin online prin introducerea CNP-ului si a datelor de pe card).
Alte 126 primarii permit plata online fara autentificare, si nu au urcat in sistem datele contribuabililor. Contribuabilul poate plati chiar daca nu are credentialele (user si parola) insa trebuie sa cunoasca exact detaliile privind obligatiile de plata: catre cine trebuie sa le achite si in ce cuantum sunt.
De asemenea mai exista alte 27 de primarii aflate in prezent in proces de inrolare, dar care nu au finalizat acest proces. In cat timp ar putea finaliza procesul de inrolare?
Presedintele AADR, doamna Delia Popescu (foto), care a acordat un interviu pentru hotnews.ro, spune ca finalizarea inrolarii nu poate fi estimata pentru aceste primarii, ele aflandu-se intr-o etapa intermediara. „De exemplu se afla in proces de selectare a bancii emitente, sau isi configureaza conectorul pentru interconectare baze de date, etc”.
Chiar daca mai putin de 10% dintre primariile din tara sunt inrolate in SNEP, numarul persoanelor acoperite de aceste primarii inrolate este deja de peste 6 mil.
„La o analiza empirica se poate afirma ca din totalul de aproximativ 3000 de primarii cat exista in Romania sa vorbim de 236 de primarii ce s-au inrolat in Ghiseul.ro, sau se afla intr-o etapa de inrolare in platforma, pare a fi o discrepanta. In schimb, pentru a avea o analiza corecta, trebuie sa ne raportam nu la 3000 de primarii ci la populatia bancarizata ce este arondata primariilor, adica populatia ce are cel putin un card bancar eliberat si de aici avem o alta analiza si o alta perspectiva.
Conform ultimului studiu facut de Banca Mondiala in anul 2015, doar 58% din populatia peste 15 ani a Romaniei (populatia peste 15 ani = 16.931.995 de persoane) detine un instrument de plata electronic – card bancar, deci ne raportam la o populatie bancarizata de aproximativ 9.800.000 de oameni. Conform recensamantului din 2015 in cele 320 municipii si orase, locuiau 12.572.000 de persoane iar cele 238 de primarii inrolate in platforma acopera aproximativ 6.300.000 de persoane”, a declarat Delia Popescu, presedintele AADR.
In prezent, o serie de primarii din orase mari au dezvoltat propriile sisteme de plata online, direct de pe Internet, a taxelor si impozitelor. Este cazul Directiilor de Taxe si Impozite din Arad, Brasov, Constanta, Cluj-Papoca si Sibiu, unele dintre ele permitand si plata prin ghiseul.ro
De altfel, Delia Popescu spune ca ghiseul.ro nu exclude aplicatiile dezvoltate de catre primarii, acesta fiind o solutie complementara.
„Ghiseul.ro reprezinta o solutie pentru modernizarea sistemului de plata taxe si impozite in Romania. Ghiseul.ro nu exclude aplicatiile/sistemele proprii dezvoltate de catre primarii, ci din contra, vine ca un canal alternativ de colectare taxe si impozite pentru primarii, ce se interconecteaza cu sistemele informatice dezvoltate de catre acestea. Singurele costuri generate de inrolarea in platforma sunt cele aferente comisioanelor, beneficiile utilizarii platformei fiind in schimb mult mai multe.
Tinand cont de descentralizarea teritoriala si fiscala nu exista coercitie asupra primariilor, in schimb, credem ca acestea trebuie sa raspunda necesitatilor cetatenilor, iar oferire de canale alternative de colectare taxe si impozite ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru orice primar”, a mai precizat Delia Popescu.
Presedintele AADR a abordat si subiectul legat de facilitatile pe care platforma ghiseul.ro le ofera romanilor plecati in strainatate.
„In momentul de fata orice cetatean roman, care detine un card bancar emis de bancile romanesti din lista publicata pe ghiseul.ro, poate sa-si genereze credentiale si poate plati taxe si impozite la primariile inrolate in platforma. Implementarea unei facilitati, destinate romanilor din diaspora care ar dori sa-si genereze un cont utilizand un card bancar emis de o banca din afara Romaniei, se afla in analiza si in cel mai scurt timp posibil vom lansa si aceasta facilitate. In mod evident, la lansare, vom anunta audienta de noile modificari”, a declarat Delia Popescu, sefa AADR.
Cu toate aceste lucruri implementate, se pune intrebarea ce mai asteapta ANAF, de ce mai are nevoie, pentru a se inrola in ghiseu.ro si a permite romanilor sa-si plateasca taxele si impozitele?
Delia Popescu spune ca pentru a avea o abordare unitara si coerenta in ceea ce priveste plata taxelor si impozitelor, se analizeaza in prezent, alaturi de colegii de la Cancelaria Primului Ministru, MFP si ANAF, solutia de inrolare in ghiseul.ro a ANAF.
„Mai trebuie facuta o analiza strict tehnica asupra capacitatii ANAF de a-si expune baza de date catre solutia de plata Ghiseul.ro. Reamintim ca Ordinul 173/2011 pentru aprobarea normelor tehnice prevede foarte clar operatiunile tehnice pe care primariile/ANAF trebuie sa le realizeze pentru a se interconecta cu Ghiseul.ro”.
Presedintele AADR nu poate face o estimare legata de momentul in care am putea vedea ANAF in ghiseul.ro este convinsa ca aceasta reprezinta „o oportunitate pentru toti”.
„Inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro ar putea insemna posibilitatea de a plati taxe si impozite de nivel central, acoperind astfel, intr-un punct unic – Ghiseul.ro, accesul la tot ce inseamna plata taxe si impozite in Romania”, a mai spus Delia Popescu.
Sursa: hotnews.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: