[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2023, Consiliul Concurenței a finalizat 14 investigații şi a aplicat amenzi de peste 32 mil. euro. Finalizarea investigaţiilor la bănci este o prioritate pentru 2024. Bancile risca amenzi de sute de milioane de euro.

14 februarie 2024

La sfârșitul anului 2023, Consiliul Concurenței avea în derulare 54 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, din care 44% vizează înțelegeri de tip cartel. Doua dintre aceste investigatii vizeaza piața serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice.

Una dintre principalele priorităţi ale Consiliului Concurenţei pentru acest an este să finalizeze cele două investigaţii la bănci privind raportările legate de Biroul de Credit, respectiv o posibilă înţelegere între băncile care cotează ROBOR-ul. „O decizie în acest sens va veni spre finalul anului, iar sancţiunile ar putea fi de zeci sau sute de milioane de euro.” – potrivit ZF.

Românii ar fi fost nevoiţi să plătească rate mari în mod artificial, aceasta este prima suspiciune a Consiliului Concurenţei. ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează unele rate în lei şi care de altfel poate fi influenţat de bănci, ar fi crescut excesiv.

”A doua investigație vizează modul cum schimbă date ei intre ei privind istoricul clienților, și dacă nu cumva acest mecanism de a depuncta un client care merge la mai multe bănci nu are ca efect împiedicarea clientului de a se muta de la o bancă la alta. Asta este suspiciunea: că e un mecanism prin care îi legi pe clienți de banca unde sunt deja și îngreunezi mutarea la o bancă ce e concurentă”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. potrivit Antena 3 CNN.

Un comunicat al Consiliului releva faptul ca, in 2023, au fost declanșate 24 de investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cele mai multe din ultimii 12 ani, în domenii precum distribuția energiei electrice, piața serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea și/sau comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului și untului, piața pieselor auto sau piața lucrărilor de întreținere a drumurilor naționale și autostrăzi. Din totalul investigațiilor declanșate în 2023, peste 56% reprezintă înțelegeri tip cartel.

Sursa: Consiliul Concurentei

Autoritatea de concurență a finalizat 14 investigații privind încălcarea Legii concurenței, aplicând amenzi în valoare totală de 160 milioane lei (32,1 milioane euro), din care 77% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii.

Printre cele mai importante amenzi se numără:
. 123 milioane lei (25 milioane euro) pentru SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A, pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile.

. 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro) pentru companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy, pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

. 14,3 milioane lei (aprox. 2,9 milioane euro ) pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?