[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2018, jumatate din comertul electronic mondial va fi de pe terminale mobile

17 martie 2014

Plecand de la predictiile Goldman Sachs privind evolutia “mobile commerce”si previziunile Natiunilor Unite legate de evolutia populatiei, in 2018, 14,4% din cei 7,56 mld. de locuitori ai planetei vor efectua cel putin o cumparatura online de pe un terminal mobil.

Inca din acest an, 535 milioane de consumatori la nivel mondial vor cumpara online prin intermediul terminalelor mobile, numarul lor urmand sa depaseasca pragul de 1 mld. in 2018. Volumele tranzactionate in regim de “mobile commerce” vor inregistra o crestere si mai accelerata, si se vor tripla in urmatorii cinci ani: de la 204 miliarde USD in 2014 la 626 mld. USD in 2018, potrivit Goldman Sachs.

Pentru a va face o idee despre cat de important va deveni comertul electronic de pe terminale mobile este suficient sa mentionam faptul ca proiectia vanzarilor de “mcommerce” pentru 2018 este comparabila cu toata valoarea “ecommerce-ului” de anul trecut, evaluata de Goldman Sachs la 638 mld. USD.

Interesant este faptul ca din cifrele bancii americane de investitii rezulta ca principalul terminal mobil folosit pentru a cumpara online nu va fi smarphone-ul ci tableta. Astfel, in perioada 2014-2018, previziunile sunt ca de pe smartphone-uri cresterea va fi de la 70 mld. USD la 173 mld. USD, in vreme ce de pe tablete saltul asteptat este de la 134 mld. USD in acest an la 453 mld. USD in 2018.

Concluzia este cu atat mai surprinzatoare cu cat tot Goldman Sachs se asteapta ca, peste cinci ani, numarul telefoanele inteligente din piata sa fie de peste zece ori mai mare decat cel al tabletelor (vezi tabel).

Goldman Sachs' mobile commerce forecast 2012-2018

Pentru mai multe detalii descarcati raportul Goldman Sachs – format pdf.

Tendinta de a migra comertul electronic pe terminale mobile este deja prezenta si pe piata romaneasca. Netopia mobilpay, unul dintre procesatorii locali a anuntat recent ca anul trecut s-au tranzactionat peste 20 mil. Euro de pe mobil sau tableta, ceea ce inseamna mai mult de 6% din valoarea comertului electronic inregistrata de magazine online authtone in 2013. Pentru acest an asteptarile sunt ca acest procent sa se dubleze, pe fondul cresterii gradului de incredere si de dotare al utilizatorilor cu tablete si telefoane inteligente.

“In 2013, romanii au cumparat 600.000 de tablete si apreciem ca piata va atinge pragul de 1 milion de unitati vandute chiar anul acesta. Daca luam in considerare numarul de tablete aflate deja in utilizare, precum si totalul vanzarilor estimate pentru 2014, ajungem la concluzia ca 1 din 10 romani va detine un astfel de dispozitiv”, a declarat pentru economica.net, Iulian Stanciu, director general al eMAG. Milionul de tablete se va adauga celor 2 mil. de telefoane inteligente care vor fi vandute in Romania, pana la sfarsitul acestui an.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?